Περίπου 40 νεκροί στη Συρία, ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «κρίσιμη στιγμή».

Περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στη Συρία, οι 22 από αυτούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν από πυρά ανταρτών την ίδια ώρα που ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν έκανε λόγο «κρίσιμη στιγμή» για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη χώρα.

   Οι μάχες συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση κοντά στη Δαμασκό και σε περιοχές στο Αλέπι και την Ιντλέμπ παρά την παρουσία των παρατηρητών του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 στρατιώτες και 11 πολίτες. Στη Χάμα, προπύργιο των ανταρτών, πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς.

   Ο Μπαν μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τόνισε: «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης της κρίσης. Ανησυχούμε για τους κινδύνους ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου στη Συρία, αλλά και για την πιθανότητα επέκτασης των συγκρούσεων στο γειτονικό Λίβανο».

   Από την πλευρά της η Κάθριν Αστον, επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία» για τις βιαιότητες στο Λίβανο και πρόσθεσε πως παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα.

   Ο αναπληρωτής ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Ερβέ Λαντσού δήλωσε πως οι παρατηρητές θα επεκταθούν σύντομα και σε άλλες δέκα πόλεις και επισήμανε την ανάγκη να σταματήσουν τελείως οι βιαιότητες.

   Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ζωή έχει σταματήσει σε ορισμένες περιοχές, οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους και έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η αποκομιδή σκουπιδιών».

   Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αποστολή του ΟΗΕ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις συριακές αρχές για να της επιτραπεί η πρόσβαση σε κρατούμενους στις φυλακές.