Πέθανε στα 97 ένα σύμβολο της αντίστασης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

Πέθανε στην Πολωνία ο 97χρονος ταγματάρχης Ιγκνάτσι Σκοβρόν, ο τελευταίος βετεράνος της μάχης στη στη χερσόνησο Βεστερπλάτε – πολύ κοντά στο πασίγνωστο σήμερα Γκντανσκ -από όπου άρχισε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο  Σκοβρόν ήταν ο τελευταίος, που είχε μείνει ζωντανός, από τα μέλη του τμήματος του πολωνικού στρατού, το οποίο αμυνόταν το Σεπτέμβριο του 1939 της χερσονήσου στη βόρειο Πολωνία.
Τα πρώτα γερμανικά πυρά εναντίον του πολωνικού οχυρού έπεσαν την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 από το γερμανικό θωρηκτό Schleswig – Holstei.Tην ίδια ώρα, τα γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν από την ανατολή, τη δύση και το νότο. Δύο ημέρες αργότερα, η Βρετανία και η Γαλλία κήρυξαν πόλεμο εναντίον της Γερμανίας.
Κατα τους ιστορικούς τα γερμανικά στρατεύματα υπολόγιζαν ότι θα καταλάβουν την Βεστερπλάτε σε μερικές ώρες, όμως η πολωνική φρουρά του, που αριθμούσε λιγότερα από 200 άτομα άντεξε μία εβδομάδα. Οι απώλειες των Πολωνών σε νεκρούς και τραυματίες ξεπέρασαν λίγο τους 70, των Γερμανών έφθασαν τους 300.
 
Το τότε και το σήμερα
 
Το 2009 έγινε στο Βεστερπλάτε η 70η επέτειος της έναρξης του Β Παγκοσμιου Πολέμου παρουσία του Πουτιν ,της Μερκελ και άλλων 29 ηγετών κρατών.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε απηυθύνει έκκληση στην Πολωνία να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να συνεργαστούν στο μέλλον. Δήλωσε μάλιστα τότε , ότι η χώρα του προτίθεται να ανοίξει τα αρχεία για την πολυσυζητημένη σφαγή στο Κατίν (όπου το 1940 οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες δολοφόνησαν χιλιάδες Πολωνούς στρατιωτικούς) αν και η Πολωνία δεχτεί να ανοίξει τα δικά της.

«Εχουμε προβλήματα στην Ιστορία μας που πρέπει να αναλύσουμε προσεκτικά για να δούμε τι οδήγησε πραγματικά στην τραγωδία του 1939 ώστε να μην επαναληφθεί», είπε  ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που πριν ξεκινήσει την επίσκεψή του στην Πολωνία απευθύνθηκε γραπτώς στους Πολωνούς, μέσα από τη μεγαλύτερη εφημερίδα τους «Γκαζέτα Βιμπρόσκα», εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ρωσο-πολωνικές σχέσεις θα φτάσουν γρήγορα στο υψηλό επίπεδο των βελτιωμένων σχέσεων Γερμανίας-Ρωσίας.

Στην κεντρική ομιλία του, είχε χαρακτηρίσει  και πάλι «ανήθικη» οποιαδήποτε συνθήκη υπογράφηκε στο παρελθόν με τη ναζιστική Γερμανία, αναφερόμενος εμμέσως στην πολυσυζητημένη συνθήκη Ρίμπεντροπ-Μολότοφ. Στη δική της ομιλία, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγέλα Μέρκελ, τόνισε ότι η Γερμανία δεν θα αποποιηθεί ποτέ την παραμικρή ευθύνη και τόνισε ότι η Ευρώπη της φρίκης και του πολέμου έχει πλέον μεταμορφωθεί σε Ευρώπη της ελευθερίας και της ειρήνης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιευτηκε παραμονές της επετείου το 2009, η Βεστερπλάτε είναι για τους Πολωνούς το μεγαλύτερο σύμβολο αντίστασης σε ολόκληρο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.