Πιέσεις στο Ιράν για διμερή συνάντηση με ΗΠΑ.

Η ομάδα των «Έξι» ασκεί πιέσεις στο Ιράν ώστε η αντιπροσωπεία της χώρας αυτής να δεχτεί να συναντηθεί σε διμερές επίπεδο με εκείνη των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τα πυρηνικά που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε σήμερα στον Τύπο ένας δυτικός διπλωμάτης. 

   
«Οι έξι δεν μπορούν να σημειώσουν πρόοδο αν δεν υπάρξει διμερής συνάντηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο διπλωμάτης αυτός που πρόσκειται στις συνομιλίες, υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

   
«Έχω την αίσθηση ότι αν οι Ιρανοί αρνούνται να συναντηθούν με τους Αμερικανούς (…) (οι μεγάλες δυνάμεις) θα αποσυρθούν από το τραπέζι για τις συνομιλίες αυτές», της Κωνσταντινούπολης, πρόσθεσε. 

   
Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ο ιρανός επικεφαλής διαπραγματευτής Σαΐντ Τζαλίλι είχε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία είναι η μεσολαβητής των Έξι (το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Γαλλία,η Ρωσία, οι ΗΠΑ, και η Γερμανία). 

   
«Ελπίζω ότι θα ανακοινώσουν ότι θέλουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις», είπε, ενώ αυτή η διμερής συνάντηση μόλις άρχιζε. 

   
Οι συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν το Σάββατο, είναι οι δεύτερες μεταξύ του Ιράν και των έξι μετά από μια πρώτη συνάντηση στη Γενεύη στις αρχές Δεκεμβρίου, η οποία ακολούθησε μια διακοπή 14 μηνών. 

   
Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι καθαρά πολιτικό, και αρνείται να αναστείλει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου. Οι Δυτικοί φοβούνται ότι το Ιράν στην πραγματικότητα επιδιώκει να κατασκευάσει ατομική βόμβα. 

   
Το Ιράν πλήττεται από τέσσερις δέσμες κυρώσεων του ΟΗΕ, και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα έχουν επιβάλει μονομερείς κυρώσεις στην εν λόγω χώρα.