Πίεση από παντού στο Ιράν για τα πυρηνικά.Η Τεχεράνη μιλάει για ιστορικό λάθος

    Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την απόφαση που υιοθετήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, και υποσχέθηκε να διατηρήσει την «πίεση» για να σεβαστεί η Τεχεράνη τις υποχρεώσεις της .

   

Το Συμβούλιο αυτό μίλησε με μια «ενιαία φωνή» για να κάνει το Ιράν να απαντήσει για τη συνεχή αποτυχία του να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ, Τζέι Κάρνεϊ, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα διατηρήσουν την πίεση» έως ότου η Ισλαμική Δημοκρατία αλλάξει συμπεριφορά σε αυτό το θέμα.

   

Η Γαλλία χαιρέτισε και εκείνη την υιοθέτηση από την ΙΑΕΑ «σθεναρής» απόφασης για το Ιράν και απείλησε τη χώρα αυτή με «κυρώσεις σε άνευ προηγουμένου κλίμακα» αν «αρνείται να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

   

«Μαζί με τους εταίρους της η Γαλλία καλεί άμεσα το Ιράν να ακούσει το μήνυμα που του έστειλε η ΙΑΕΑ. Εάν το Ιράν αρνείται να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις του, που του τονίστηκαν για μια ακόμη φορά και με πολύ σαφήνεια σήμερα, θα υιοθετήσουμε, με όλους τους εταίρους μας, κυρώσεις σε άνευ προηγουμένου κλίμακα», τονίζει σε ανακοινωσή του ο ΥΠΕΞ Αλεν Ζιπέ.

   

Στο μεταξύ η Ελβετία ενίσχυσε σήμερα τις κυρώσεις της κατά του Ιράν, προσθέτοντας 116 νέα ονόματα στον κατάλογο των προσώπων και των οντοτήτων που πλήττονται από τα μέτρα αυτά, αναφέρει σε ανακοινωσή της η ελβετική κυβέρνηση.

   

Μεταξύ των νέων ονομάτων είναι πέντε πολίτες, από τους οποίους οι περισσότεροι αξιωματούχοι του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΟΙΕΑ), και 111 εταιρείες, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Συνολικά, οι ελβετικές κυρώσεις πλήττουν περισσότερα από 250 άτομα και οντότητες. 

    Στην Τεχεράνη, τέλος, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι Ιρανικές ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν άσκηση αεράμυνας από το βράδυ της Παρασκευής για να προετοιμαστούν για «δυνητικές απειλές» εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων και κατοικημένων περιοχών. 

    Η άσκηση αυτή αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, ενώ το Ισραήλ, ορκισμένος εχθρός του Ιράν, δεν αποκλείει μια επίθεση εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.


Και η Ρωσία χαιρέτισε την υιοθέτηση, από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), απόφασης για το Ιράν, προειδοποιώντας κατά των προσπαθειών «αναθέρμανσης του κλίματος» γύρω από το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα. 

    Πρόκειται για ένα κείμενο που «δεν έχει σκοπό την καταδίκη του οποιουδήποτε, αλλά την εξακολούθηση του διαλόγου και τον κατευνασμό της έντασης», αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Συμμεριζόμαστε την ανησυχία που εκφράζεται στην απόφαση. Αλλά τονίζουμε την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια για αναθέρμανση του κλίματος γύρω από το ζήτημα αυτό», προστίθεται. 

    «Παραμένουμε πιστοί στις αρχές της βήμα-βήμα δράσης και της αμοιβαίας προόδου προς μια επίλυση του προβλήματος αυτού και χαιρετίζουμε το ότι η απόφαση της ΙΑΕΑ αναφέρεται σε αυτές τις αρχές, επιβεβαιώνοντας τη βούληση της διεθνούς κοινότητας να βρει μια συνολική λύση μέσω διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.


Τι λέει το Ιράν

Το Ιράν χαρακτήρισε χθες την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, που υπογράφει ο επικεφαλής της Γιουκίγια Αμάνο, «ιστορικό λάθος».

«Ο Αμάνο διέπραξε με την έκθεσή του ένα ιστορικό λάθος και εξέτρεψε τη συνεργασία ανάμεσα στο Ιράν και στην IAEA», είπε ο πρεσβευτής του Ιράν στην Υπηρεσία Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ στο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

Μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της IAEA, η βουλή της ισλαμικής δημοκρατίας σχεδιάζει να επανεξετάσει τη συνεργασία με την Υπηρεσία του ΟΗΕ και αναμένεται να προτείνει να μειωθεί.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν και κατά πόσον η Τεχεράνη θα εγκρίνει το σχέδιο του Αμάνο να σταλεί μια ομάδα επιθεωρητών της IAEA στη χώρα υπό το Χέρμαν Νέκερτς για να εξετάσει τις πληροφορίες περί ενός μυστικού οπλικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί το Ιράν να άρει τις αμφιβολίες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε χθες το Ιράν να άρει τις αμφιβολίες που υπάρχουν όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί βαθύτατα για τα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν για να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική διάσταση» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) υιοθέτησε χθες απόφαση κατά του Ιράν. Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε από μεγάλη πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου με 32 ψήφους υπέρ, έναντι 2 κατά (Κούβα, Ισημερινός) και μια αποχή (Ινδονησία) από τα 35 κράτη μέλη της διεθνούς υπηρεσίας, δήλωσαν διπλωμάτες στο περιθώριο της συνόδου του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ στη Βιένη.

Το σχέδιο απόφασης, που κατατέθηκε από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία, «εκφράζει μια βαθιά και αυξανόμενη ανησυχία για τα ανεπίλυτα ζητήματα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πρέπει να διευκρινιστούν για να αποκλειστεί η ύπαρξη μιας πιθανής στρατιωτικής διάστασής του», σύμφωνα με το επίσημο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της συνόδου του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ.

«Η απόφαση που υιοθετήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΙΑΕΑ προσφέρει μια ευκαιρία για την εντατικοποίηση του διαλόγου που αποσκοπεί στην επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Μπαν.

«Ο γενικός γραμματέας ενημερώθηκε για την πρόσφατη πρόταση του διευθυντή (της ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο να αποσταλεί υψηλόβαθμη ομάδα στο Ιράν για να αποσαφηνίσει τα εκκρεμή ζητήματα και ζητεί από το Ιράν να συνεργαστεί με την υπηρεσία χωρίς καθυστέρηση», σημείωσε ο Νεσίρκι.

Ο Μπαν «υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι εναπόκειται στο Ιράν να αποδείξει την ειρηνική φύση του πυρηνικού του προγράμματος», κατέληξε.