Ουκρανή πιλότος: Επιστροφή Σαβτσένκο στην Ουκρανία

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας εντείνει τις προσπάθειες  για τη διαδικασία επιστροφής της Σαβτσένκο, η οποία καταδικάστηκε σε 22 χρόνια στη Ρωσία για τη δολοφονία των δύο Ρώσων δημοσιογράφων,όπως δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος του Λαϊκού κόμματος της Ουκρανίας Μαξίμ Μουρμπάκ και σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik. 

Η Ουκρανή πιλότος είχε απευθύνει έκκληση στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας για να ξεκινήσουν διαδικασίες της επιστροφής της στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Μουρμπάκ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Πάβλο Πετρένκο έχει ήδη αρχίσει να εξετάσει την πραγματοποίηση του αιτήματος της.

Η Σαβτσένκο καταδικάστηκε στα τέλη Μαρτίου σε ποινή φυλάκισης 22 ετών στη Ρωσία για τη δολοφονία Ρώσων δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία, αρνήθηκε να ασκήσει έφεση, με τις ουκρανικές αρχές να προσπαθούν ώστε να οργανωθεί πιθανή ανταλλαγή της με κρατούμενους Ρώσους υπηκόους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 6 Απριλίου η Σαβτσένκο είχε ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας και απαίτησε την «άμεση επιστροφή της στην Ουκρανία», σύμφωνα με επιστολή που ανήρτησε στο Facebook ένας από τους δικηγόρους της, ο Μαρκ Φεϊγκίν.

Διαβάστε περισσότερα για την ποινή της Σαβτσένκο ΕΔΩ.