Ποιος θα κέρδιζε σ΄ένα πόλεμο Ρωσίας-ΝΑΤΟ;

Ο στρατηγός Νικολάϊ Μακάροφ,επικεφαλής του Ρωσικού Γενικού Ειτελείου,ήταν κατηγορηματικός πρν από λίγες ημέρες. Μετά από δύο χρόνια μεταρρυθμίσεων οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή. Δυστυχώς εξίσου ειδικοί με το στρατηγό δεν συμφωνούν καθόλου μ΄ αυτή την εκτίμηση.

Ο Κονσταντίν Σίλκοφ πρώτος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Μελετών Γεωπολιτικών Προβλημάτων δεν έχει πειστεί καθόλου για τις διαβεβαιώσεις του στρατηγού: «Όλα αυτά δεν είναι παρά ανοησίες».λέει σε συνέντευξή του στη Πράβντα. Οι ρωσικές ΕΔ σύμφωνα με το καθηγητή «είναι ικανές να διαχειριστούν μια πολεμική σύγκρουση στην οποία θα απαιτείται η ανάπτυξη 100.000 ανδρών. Για μία υποτιθέμενη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ή τη Κίνα οι ρωσικές δεν είναι έτοιμες να ανταποκριθούν».

Ο ρώσος καθηγητής υποστηρίζει ότι χωρις τη χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων η Ρωσία δεν έχει τύχη. Σημαντική αναφορά γίνεται και στο ανθρώπινο δυναμικό των ρωσικών ΕΔ. 200.000 αξιωματικοί απολύθηκαν μέσα στη τελευταία διετία,χωρίς να έχουν ούτε ένα σπίτι για να ζήσουν. Το ίδιο συμβαίνει και για όσους αξιωματικούς παρέμειναν στις ΕΔ.

Η Μόσχα σ΄ ένα σενάριο πολέμου με το ΝΑΤΟ ή τη Κίνα έχει σε πλήρη ετοιμότητα 85 ταξιαρχίες που διαθέτουν 180.000 προσωπικό. Οι υποτιθέμενοι αντίπαλοί της έχουν να αντιπαρατάξουν στρατούς που μπορεί να φθάσουν και τους 2,5 εκατομμύρια στρατιώτες,σύμφωνα με τη Πράβντα.
Σημαντικές ελλείψεις εντοπίζει ο καθηγητής Σίλκοφ και στο ρωσικό οπλοστάσιο. “Το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου,προέρχεται από τη Σοβιετική Ένωση. Ελάχιστα είναι τα νέα όπλα και σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν στην αεράμυνα.