Πολεμική ένταση μεταξύ Βιετνάμ-Κίνας.

 Το Βιετνάμ άρχισε σήμερα σειρά ναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανακοίνωσε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αυξάνεται η ένταση τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στο Ανόι και το Πεκίνο για δύο διαφιλονικούμενα αρχιπελάγη στην περιοχή. 

   

«Η ρίψη των πρώτων πυρών του βιετναμικού ναυτικού άρχισε στις 08:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδος) και θα διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι», είπε ο αξιωματικός από τη ναυτική βάση στη Ντανάνγκ, τη μεγαλύτερη πόλη του κεντρικού Βιετνάμ. 

   

Οι ασκήσεις διεξάγονται γύρω από το νησί Χον Ονγκ, σε απόσταση σχεδόν 40 χλμ. από τις ανατολικές ακτές του Βιετνάμ, διευκρίνισε. 

   

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, η δεύτερη φάση των ασκήσεων θα αρχίσει στις 18.00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος) και θα διαρκέσει περίπου έξι ώρες. 

   

«Δεν μπορώ να αποκαλύψω τον αριθμό των βιετναμικών πλοίων που μετέχουν στις ασκήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πυρά πυροβολικού και όχι ρίψεις πυραύλων». 

   

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Ανόι Νγκουγέν Φουόνγκ Νγκα έκανε λόγο από την πλευρά του για «ετήσια άσκηση ρουτίνας».

   

Η διένεξη ανάμεσα στο Ανόι και το Πεκίνο αφορά εδαφικές διεκδικήσεις στα αρχιπελάγη Πάρασελ και Σπράτλι που θεωρούνται πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και αποτελούν συχνά αιτία έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

   

Η κρίση ξέσπασε τον περασμένο μήνα όταν το Βιετνάμ κατηγόρησε την Κίνα ότι «παραβίασε» την κυριαρχία του, μετά το περιστατικό όπου ένα σκάφος το οποίο διενεργούσε πετρελαϊκή έρευνα υπέστη σοβαρές ζημιές από κινεζικά πλοία. 

   

Ένα παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε εκ νέου την Πέμπτη. 

   

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την «ανησυχία» τους το Σαββατοκύριακο για την ένταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ζήτησαν την εξεύρεση μιας «ειρηνικής» λύσης.