«Πόλεμος» μεταξύ Βρετανίας-Αργεντινής για τα καλαμάρια

Πόλεμος…καλαμαριών! Βρετανία και Αργεντινή που είχαν πολεμήσει στα Νησιά Φώκλαντς βρίσκονται πάλι σε κατάσταση έντασης,πάλι για την ίδια περιοχή.Αυτή τη φορά αφορμή αποτελούν συμφέροντα αλειείας καλαμαριών Illex, τα οποία υπολογίζεται ότι αποφέρουν κέρδη 45 εκατομμυριών λιρών στην Βρετανία.
Τον περασμένο μήνα, η Αργεντινή έπεισε τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και τη Χιλή να μην δέχονται πλοία που φέρουν τη σημαία της Φώκλαντς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας χαρακτήρισε την απαγόρευση παράνομη, και παρότρυνε τΙς άλλες να μην συμμετάσχουν στην προσπάθεια της Αργεντινής «να εκφοβίσει τον αθώο άμαχο πληθυσμό των νησιών μέσω της οικονομικής πίεσης.” Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι οι εμπορικές και επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ των Φώκλαντ και της Νότιας Αμερικής θα διατηρηθούν.
«Είχαμε παραγωγική και ειλικρινής συζήτηση με την Ουρουγουάη, τη Χιλή και τη Βραζιλία», δήλωσε . «Και οι τρεις χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να συμμετέχουν σε έναν οικονομικό αποκλεισμό των Νήσων Φώκλαντ”.

Βρετανία και Αργεντινή είχαν πολεμήσει το 1982,με την Αργεντινή να χάνει το πόλεμο αλλά και τη Βρετανία να έχει σημαντικές απώλειες.