«Πολύ κακό μήνυμα» χαρακτηρίζουν οι Γάλλοι τις δοκιμές πυραύλων από το Ιράν

Η Γαλλία θεωρεί ότι οι δοκιμές πυραύλων στις οποίες προχώρησε το Ιράν στη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων στην περιοχή των Στενών του ορμούζ στέλνουν ένα «πολύ κακό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα», όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Λυπούμαστε για το πολύ κακό μήνυμα που έστειλαν στη διεθνή κοινότητα αυτές οι τελευταίες δοκιμές πυραύλων που ανακοίνωσε το Ιράν στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων που γίνονται στη χώρα», δήλωσε ο Μπερνάρ Βαλερό, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Υπενθυμίζουμε ότι η ανάπτυξη από το Ιράν βαλλιστικού προγράμματος αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα. Γι’αυτό το λόγο η απόφαση 1929 απαγορεύει στο Ιράν να συνεχίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα αφορά βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση», πρόσθεσε ο Βαλερό.

Το Παρίσι επανέλαβε επίσης «την αναγκαιότητα να διατηρηθεί ένα κλίμα ευνοϊκό προς το σεβασμό στην ελευθερία της μετακίνησης μέσω των Στενών», μετά τις απειλές που διατύπωσε τις τελευταίες ημέρες η Τεχεράνη ότι θα κλείσει τα Στενά του Χορμούζ αν επιβληθούν κυρώσεις στις πετρελαϊκές της εξαγωγές, όπως το επιθυμούν οι ΗΠΑ και κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Βαλερό επισήμανε επίσης ότι η χώρα του πιστεύει πως τα μέτρα που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας με τα οποία ενισχύονται οι κυρώσεις εναντίον της κεντρικής τράπεζας του Ιράν «βαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση».

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε ζητήσει στις 21 Νοεμβρίου το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας του Ιράν και τη διακοπή της αγοράς ιρανικού πετρελαίου, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σχετικά με το στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο προκειμένου να εφαρμοστούν άμεσα (αυτές) οι προτάσεις. Οι συζητήσεις προχωρούν», επισήμανε ο Βαλερό.