Πως πέρασε τις τελευταίες ημέρες του ο Καντάφι.Μιλά ο άνθρωπος που ήταν πλάϊ του

Πως πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ο Καντάφι; Ο άνθρωπος που έμεινε δίπλα του μέχρι το τέλος ,ο Ιμπραήμ Μανσούρ Ντιάο, είπε τα πάντα όταν συνελλήφθη.

Μετά από 42 χρόνια απόλυτης εξουσίας στη Λιβύη, ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι πέρασε τις τελευταίες του μέρες μεταξύ περιφρόνησης, θυμού και η αυταπάτης. Επιβιώνοντας με ρύζι και ζυμαρικά που οι φρουροί του έπαιρναν από τα σπίτια της Σύρτης.Της γενέτειράς του,όπου και κρυβόταν.

Υπό πολιορκία από τους πρώην αντάρτες για εβδομάδες, ο συνταγματάρχης Καντάφι έδειχνε κάποιες στιγμές να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα:« Γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα; Γιατί δεν υπάρχει νερό”,ρωτούσε.

Ο Ντιάο , ο οποίος έμεινε κοντά στο συνταγματάρχη Καντάφι σε όλη την πολιορκία, είπε ότι ο ίδιος και άλλοι τον συμβουλεύσαν επανειλημμένα να φύγει από τη χώρα, αλλά ο συνταγματάρχης και ένας από τους γιους του, ο Muatassim, δεν συζητούαν καν αυτή την επιλογή.

Αν και μερικοί από τους υποστηρικτές του συνταγματάρχη τον περιγράφουν ως πολεμοχαρή μέχρι το τέλος, οπλισμένο στη πρώτη γραμμή, αυτός στην πραγματικότητα δεν έλαβε μέρος στις μάχες. Προτιμούσε να διαβάζει ή να κάνει κλήσεις από δορυφορικό τηλέφωνο .

Ο συνταγματάρχης Καντάφι κατέφυγε στη Σύρτη την ημέρα που έπεσε Τρίπολη, μ΄ ένα μικρό κομβόι. «Φοβόταν πολύ το ΝΑΤΟ», δήλωσε Ντιάο, που τον ακολούθησε περίπου μια εβδομάδα αργότερα. Η απόφαση να μείνουν στην πόλη ήταν του γιού του Μουτασσίμ.

Ο συνταγματάρχης ταξίδεψε με περίπου 10 άτομα.

Εκτός από το δορυφορικό τηλέφωνο, το οποίο ο συνταγματάρχης χρησιμοποιούσε για να κάνει δηλώσεις σε ένα συριακό τηλεοπτικό σταθμό ,ήταν αποκομμένος από το κόσμο,είπε ο Ντιάο. Δεν είχε υπολογιστή, και σε κάθε περίπτωση, σπάνια υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα. Ο συνταγματάρχης, περνούσε τον καιρό του διαβάζοντας το Κοράνι.

Αρνήθηκε να ακούσει όσους του έλεγαν να παραδώσει την εξουσία. Έλεγε, σύμφωνα με τον Ντιάο: «Αυτή είναι η χώρα μου. Έδωσα την εξουσία το 1977, « επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι η εξουσία ήταν πραγματικά στα χέρια του Λιβυκού λαού. «Προσπαθήσαμε για ένα διάστημα, και στη συνέχεια η πόρτα ήταν κλειστή,» είπε ο Ντιάο.

Για εβδομάδες, οι αντάρτες βομβάρδιζαν αδιακρίτως στην πόλη. Κάποια μέρα χτύπησαν και το σπίτι που έμενε ο Καντάφι,τραυματίζοντας πολλούς από τους φρουρούς του.
Περίπου πριν από δύο εβδομάδες, καθώς οι αντάρτες εισέβαλαν στο κέντρο της πόλης, ο συνταγματάρχης και οι γιοι του είχαν παγιδευτεί σε δύο σπίτια σε μια κατοικημένη περιοχή που ονομάζεται Περιοχή Νο 2. Ο συνταγματάρχης Καντάφι αποφάσισε ότι ήταν ώρα να φύγει .

Την Πέμπτη, ένα κομβόι από δεκάδες αυτοκίνητα ξεκίνησε στις 8 π.μ. ενώ ήταν προγραμματισμένο να φύγει στις 3 το πρωί. Μισή ώρα μετά την αναχώρηση τα γαλλικά μαχητικά χτύπησαν το κονβόϊ.

Ο Ντιάο χτυπήθηκε από θραύσματα, και όταν ξύπνησε, ήταν στο νοσοκομείο.

«Λυπάμαι για όλα αυτά που συνέβησαν στη Λιβύη», είπε, «από την αρχή μέχρι το τέλος.»