Πόσο έχει προχωρήσει το Ιράν στα πυρηνικά; Γράφημα και ανάλυση των αμερικανών

Η υπόθεση του Ιράν σ΄ ένα σημείο της αρχίζει να θυμίζει πολύ έντονα τα όσα έγιναν στο Ιράκ. Τότε υπήρχαν πολύ έντονες διαφωνίες για τη ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής του Χουσεϊν. Τα εγκληματικά ψέμματα της προεδρίας Μπους οδήγησσαν σ΄ ένα πόλεμο που έγινε για όπλα που τελικά δεν υπήρχαν.Αυτή φυσικά ήταν η αφορμή και όχι η αιτία ,αλλά το ψέμμα της αποκαλύφθηκε,αφού υπήρξαν χιλιάδες νεκροί.

Τώρα στο Ιράν η διαμάχη είναι διαφορετική αλλά υπάρχει . Ότι το Ιράν “δουλεύει” με πυρηνικά είναι γεγονός. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το κάνει για “πολιτική” χρήση .Το Ισραήλ λέει ότι ετοιμάζει βόμβες και μάλιστα άμεσα και από την άλλη οι ΗΠΑ παραδέχονται την στρατιωτική χρήση αλλά αναλυτές τους λένε ότι ακόμη όλα αυτά είναι μακρυά.

Οι New York Times μάλιστα σε ρεπορτάζ τους επισημαίνουν ότι “αμερικανοί αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρές αποδείξεις ότι το Ιράν αποφάσισε να “χτίσει” μία πυρηνική βόμβα”.


Πρόσφατες εκτιμήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιες με τις διαπιστώσεις του 2007 που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν είχε εγκαταλείψει τα σχέδια για πυρηνικά όπλα . Αξιωματούχοι είπαν ότι η αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε και ότι παραμένει η συναινετική άποψη των 16 μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι το σκοτεινό θέμα των τελικών φιλοδοξιών των ηγετών στην Τεχεράνη. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών ότι το Ιράν έχει εμπλουτίσει πυρηνικό καύσιμο για να αναπτύξει κάποια απαραίτητη υποδομή και να γίνει πυρηνική δύναμη. Αλλά η CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συνεχίσει ένα παράλληλο πρόγραμμα για να φτιάξει μια πυρηνική κεφαλή – ένα πρόγραμμα που πιστεύουν ότι ουσιαστικά σταμάτησε το 2003.

Όλοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έχουν δημοσίως υποστηρίξει ότι μπορεί να είναι στις μελλοντικές επιλογές του Ιράν η χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η απόφαση να προχωρήσει προς αυτή τη κατεύθυνση είναι οριστική .

Οι επικριτές της αμερικανικής αξιολόγησης στην Ιερουσαλήμ και ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επισημαίνουν ότι το Ιράν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο πιο δύσκολο βήμα προς την οικοδόμηση ενός πυρηνικού όπλου, τον εμπλουτισμό ουρανίου. Αυτό ήταν επίσης το συμπέρασμα μιας σειράς εκθέσεων από τους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος την Παρασκευή παρουσίασε νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Ιρανοί έχουν αρχίσει εμπλουτισμό ουρανίου σε υπόγεια εγκατάσταση.

Μόλις το Ιράν προχωρήσει σε ενέργειες για να εμπλουτίσει πραγματικά οπλικό καύσιμο – ένας άθλος που οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι το Ιράν έχει ολοκληρώσει- οι ειδικοί θεωρούν ότι θα ήταν σχετικά εύκολο για το Ιράν να κατασκευάσει μια κεφαλή και στη συνέχεια έχουν στα χέρια τους μια βόμβα . Επικρίνουν, επίσης, τη C.Ι.Α. ως υπερβολικά επιφυλακτική στις εκτιμήσεις της για το Ιράν, γεγονός που υποδηλώνει ότι “αντισταθμίζει” τις λάθος εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών το 2002 για δήθεν προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, τα οποία αποδείχθηκαν ότι δεν υπάρχουν. Επιπλέον, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν την αξιολόγηση του 2007 ,λέγοντας ότι δεν πιστεύουν ότι το Ιράν σταμάτησε ποτέ πλήρως το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, κάποιοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών και αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχει μια άλλη πιθανή εξήγηση για τη δραστηριότητα εμπλουτισμού του Ιράν.

Λένε ότι το Ιράν θα μπορούσε να επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή του στην περιοχή, δημιουργώντας αυτό που κάποιοι αναλυτές αποκαλούν «στρατηγική αμφισημία.

Αντί να φτιάξει μια βόμβα τώρα, το Ιράν μπορεί να θελήσει να αυξήσει τη δύναμή του από τη διασπορά αμφιβολίας μεταξύ άλλων εθνών σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του. Ορισμένοι επισημαίνουν τα παραδείγματα του Πακιστάν και της Ινδίας, οι οποίες είχαν μυστικά προγράμματα πυρηνικών όπλων για δεκαετίες πριν πραγματικά αποφασίσουν να χτίσουν βόμβες και να δοκιμάσουν τα όπλα τους το 1998.

Μετά από τα εγκληματικά ψεύδη της εποχής Μπους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εισάγει και νέες διαδικασίες ανάλυσης των πληροφοριών τους.

Οι προσπάθειες του Ιράν να κρύψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του προκαλούν επίσης αμφιβολίες και υποψίες. Αλλά κάποιοι Αμερικανοί αναλυτές προειδοποιούν ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι απαραίτητα η απόδειξη ενός προγράμματος όπλων. Λένε ότι αυτό το λάθος έγινε και πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο Σαντάμ Χουσεΐν αντιστάθηκε στις επιθεωρήσεις κι αυτό ερμηνεύθηκε ως απόδειξη ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Την κατάληξη τη γνωρίζουμε όλοι.