Πόσο κοντά στη πυρηνική βόμβα έχει φθάσει το Ιράν;

Το Ιράν έχει μεταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες τις προσπάθειές του για την έναρξη εμπλουτισμού ουρανίου βαθιά μέσα σε ένα βουνό, λένε διπλωματικές πηγές,σε μια κίνηση που θα επιδεινώσει την πυρηνική αντιπαράθεση με τη Δύση.

Το Ιράν έχει πει εδώ και μήνες ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Fordow – μια προστατευόμενη περιοχή σε μεγάλο βάθος- με σκοπό την χρήση για ειρηνικούς σκοπούς όπως λέει.

Η Δύση από την άλλη πιστεύει ότι το Ιράν θέλει το εμπλουτισμένο ουράνιο για μια βόμβα, και θέλει να σταματήσει τα σχέδια του. Αν το Ιράν αρχίσει την παραγωγή στην περιοχή, κοντά στη σιιτική μουσουλμανική ιερή πόλη Κομ, θα είναι πιο δύσκολο να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του που σταμάτησαν πριν από ένα χρόνο.

Δυτικές χώρες έχουν επιβάλει όλο και πιο στενές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό του πρόγραμμα, καταλήγοντας με ένα νέο νόμο που υπογράφηκε παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με στόχο το ιρανικό πετρέλαιο.

“Το Ιράν είναι κοντά στο να είναι σε θέση να αρχίσει τον εμπλουτισμό,» είπε στο Reuters διπλωμάτης με έδρα τη Βιέννη.

Το Ιράν, το οποίο βλέπει το πυρηνικό του πρόγραμμα ως πηγή εξουσίας και του κύρους, έχει και στο παρελθόν ανακοινώσει δημοσίως σημαντικές προόδους συμπεριλαμβανομένης της απόφασής του στις αρχές του 2010 να ξεκινήσει εμπλουτισμό ουρανίου έως 20 τοις εκατό.

Οι πυρηνικές βόμβες απαιτούν ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 90%,αλλά όπως λέει στο Reuters o Mark Fitzpatrick, πυρηνικός ειδικός στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών ότι το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας θα ολοκληρωθεί μόλις φτάσει στο 20%.