Πράσινο φως για βρετανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η καταστροφή Φουκουσίμα δεν αποτελεί λόγο για τους Βρετανούς να περιορίσουν τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων ή να σταματήσουν την κατασκευή νέων. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η ρυθμιστική αρχή για τα πυρηνικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Δρ Mike Weightman, επικεφαλής πυρηνικός επιθεωρητής στη Βρετανία, δεν εντόπισε κάποια βασική αδυναμία στο ισχύον καθεστώς χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης ή τη λειτουργία των αρμόδιων αρχών ασφαλείας. Απλώς, στην έκθεση που συνέταξε, περιορίζεται να επισημάνει ότι η «συνεχής βελτίωση» εξακολουθεί να είναι ζητούμενο .

Η βρετανική κυβέρνηση είχε ζητήσει να γίνει μια ειδική έκθεση για την πυρηνική ενέργεια μετά το τσουνάμι του περασμένου Μαρτίου στην Ιαπωνία και την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα.«Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι οι βρετανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν έχουν ουσιαστικές αδυναμίες ασφάλεια», δήλωσε ο Δρ Weightman. «Ανεξάρτητα από το πόσο υψηλά πρότυπα μας, η αναζήτηση βελτιώσεων δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει», προσέθεσε.

Ο ίδιος, πάντως, έχει επισκεφθεί την Ιαπωνία ως μέλος διεθνούς αποστολής μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα και επισημαίνει: «Οι λεπτομερείς συνθήκες του ατυχήματος στην Ιαπωνία δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστές και μερικές μπορεί να μην είναι δυνατόν να προσδιοριστούν λόγω της απώλειας του ελέγχου και συγκεκριμένων οργάνων μετρήσεων». Κατά συνέπεια, υπάρχει πάντα περιθώριο για επισφαλή συμπεράσματα.