Προς σύγκρουση με τη Ρωσία,στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία.

 Η Γαλλία και άλλες μεγάλες δυνάμεις της Δύσης είναι έτοιμες να διακινδυνεύσουν ένα βέτο της Ρωσίας στον ΟΗΕ για το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καταδικάζει τη βία στη Συρία, τόνισε από την Ουάσινγκτον ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ.

  

  «Θεωρούμε όλοι μας ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να υποβάλουμε αυτό το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε ο Ζυπέ, ο οποίος διευκρίνισε πως χθες Δευτέρα είχε συνομιλίες με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.

   

Το σχέδιο απόφασης που εισηγούνται η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Πορτογαλία καταδικάζει την βία που ασκεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ και του ζητεί να επιτρέψει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις την πρόσβαση στις συριακές πόλεις. 

   

Ο Ζυπέ που έκανε αυτές τις δηλώσεις ενώπιον διπλωματών και αναλυτών στο Ίδρυμα Brookings πιστεύει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης θα πάρει έντεκα από τις δεκαπέντε ψήφους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

   

«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να ασκήσει βέτο σε κάθε απόφαση για την Συρία…Αν επιλέξουν το βέτο θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν δουν ότι η απόφαση κερδίζει έντεκα ψήφους ίσως να αλλάξουν γνώμη», επισήμανε ο γάλλος ΥΠΕΞ και κατέληξε: «Υπάρχει ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».