Ράτκο Μλάντιτς: Η άνοδος , η πτώση και η σύλληψη.Δείτε τη πορεία σε βίντεο.

Ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς ήταν ο αρχηγός του στρατού των Σερβοβοσνίων επί προεδρίας Ράντοβαν Κάραζιτς και καθ’ όλη την διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.Για τους Σέρβους ήταν ένας ήρωας.

Μαζί με τον Κάραζιτς, έγινε για τους Δυτικούς, σύμβολο της εκστρατείας εθνοκάθαρσης για την οποία καταγγέλθηκαν οι Σέρβοι σε βάρος των Κροατών και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας και αποτελεί έναν από τους πλέον καταζητούμενους υπόπτους σχετικά με τον πόλεμο στη Βοσνία. Η Δύση βέβαια είχε άλλα μέτρα και σταθμά αργότερα στο Κόσσοβο.

Σε βάρος του Ράτκο Μλάντιτς είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το ειδικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Κατηγορείται για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους και για τη σφαγή 7.500 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

Έζησε για ένα διάστημα ελεύθερος στο Βελιγράδι, αλλά τα ίχνη του χάθηκαν μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το 2001.

Από τον Οκτώβριο του 2004 πρώην συνεργάτες του στρατηγού Μλάντιτς άρχισαν να παραδίδονται στο δικαστήριο καθώς το Βελιγράδι δεχόταν έντονες πιέσεις για να συνεργαστεί.

Μεταξύ των παραδοθέντων ήταν ο Ραντίβοε Μίλετιτς και ο Μίλαν Γκβέρο, κατηγορούμενοι για επιχειρήσεις εθνικής καθαρότητας.

Άνοδος στην ιεραρχία

Ο Ράτκο Μλάντιτς γεννήθηκε το 1942 στο χωριό Καλίνοβικ της Βοσνίας.
Μεγάλωσε στην Γιουγκοσλαβία του Τίτο και έγινε αξιωματικός του Λαϊκού στρατού.

Όταν η χώρα άρχισε να διαλύεται το 1991, τοποθετήθηκε αρχηγός του 9ου Σώματος του γιουγκοσλαβικού Στρατού, στις επιχειρήσεις κατά των Κροατικών δυνάμεων στο Κνιν.

Αργότερα ανέλαβε τη διοίκηση της Δεύτερης Στρατιωτικής Περιφέρειας του γιουγκοσλαβικού στρατού, με έδρα το Σεράγεβο.
Τον Μάιο του 1992, όταν η Εθνοσυνέλευση των Σέρβων της Βοσνίας, αποφάσισε τη δημιουργία του σερβοβοσνιακού στρατού, επέλεξε τον Ράτκο Μλάντις ως επικεφαλής του.

Κατηγορείται πως ήταν από τους πρωτεργάτες της πολιορκίας του Σεράγεβο και ότι το 1995 ηγήθηκε της σερβικής επίθεσης στον –κατόπιν απόφασης του ΟΗΕ- ασφαλή θύλακα της Σρεμπρένιτσα, όπου είχαν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες άμαχοι μετά τις προηγούμενες επιχειρήσεις των Σέρβων στη βορειοανατολική Βοσνία.

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Οι σερβικές δυνάμεις πολιόρκησαν την πόλη και την βομβάρδιζαν επί πέντε μέρες, προτού μπει σε αυτήν ο στρατηγός Μλάντιτς συνοδεία σερβικών τηλεοπτικών συνεργείων.
Την επόμενη μέρα, πούλμαν μετέφεραν τις γυναίκες και τα παιδιά σε μουσουλμανικές περιοχές ενώ οι άντρες και τα αγόρια από 12 ως 77 ετών κρατήθηκαν για ανάκριση.
Στις επόμενες πέντε μέρες από την πτώση της Σρεμπρένιτσα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7.500 μουσουλμάνοι άντρες και αγόρια, σε μια θηριωδία που θεωρείται ως η χειρότερη από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο φυγάς

Μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία, ο Μλάντιτς επέστρεψε στο Βελιγράδι όπου είχε την ανοικτή υποστήριξη και προστασία του Μιλόσεβιτς.
Κυκλοφορούσε ελεύθερα στην πόλη κι εμφανιζόταν σε δημόσιους χώρους, έτρωγε σε εστιατόρια πολυτελείας κι ακόμα πήγαινε στο γήπεδο.
Μετά τη σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πιστεύεται πως κατέφυγε στο καταφύγιο που είχε την περίοδο του πολέμου, στο Χαν Πιέσακ, κοντά στο Σεράγεβο ή στο Μαυροβούνιο.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες παρέμεινε στο Βελιγράδι, ή κάπου κοντά εκεί.
Χθες ήρθε η ώρα της σύλληψης. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ