Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ: Γίγας της διπλωματίας μεν αλλά όχι μόνο…

Του ΝΙΚΟΥ ΡΑΠΤΗ*
Στις 13 Δεκεμβρίου 2010 πέθανε, σε ηλικία 69 ετών, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, «ένας γίγας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», σύμφωνα με τα λόγια Αμερικανών και άλλων αξιωματούχων, δημοσιογράφων κ.λπ.
Τα αποσπάσματα ενός κειμένου (του γράφοντος) που δημοσιεύτηκε το 1999 («Αντί», τ. 685, 23/4/99) και τα οποία παρατίθενται παρακάτω, περιγράφουν γιατί ο Χόλμπρουκ θεωρείται «γίγας» διπλωμάτης.
«Μια θεμελιώδης αρχή της αμερικανικής πολιτικής ήταν και είναι η με κάθε τρόπο αποφυγή εξεύρεσης διπλωματικής λύσης σε μια κρίση… Για παράδειγμα, γράφει (ο Νόαμ Τσόμσκι): «Η επιδίωξη (της διπλωματικής οδού) ήταν πολύ επικίνδυνη, γιατί η Ουάσιγκτον φοβόταν ότι αυτή μπορούσε να οδηγήσει σε αποχώρηση των Ιρακινών (από το Κουβέιτ), υπονομεύοντας έτσι την ευκαιρία να συντρίψει (η Ουάσιγκτον) μια ανυπεράσπιστη χώρα (το Ιράκ) και να παραδώσει μερικά χρήσιμα μαθήματα περί υπακοής (στις ΗΠΑ)». Στην πράξη η αρχή αυτή εφαρμόζεται με τη χρησιμοποίηση διπλωματικών «μεσολαβητών», των οποίων το έργο είναι η αποφυγή εξεύρεσης διπλωματικής λύσης, μέχρις ότου οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία.
Ενας από τους ανθρώπους που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως «μεσολαβητές» κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ… Από το 1975 και για τα επόμενα χρόνια ο Χόλμπρουκ φέρει εις πέρας μια από τις πιο σημαντικές (και πιο τραγικές) «αποστολές» του: την προστασία τού σφαγέα Σουχάρτο της Ινδονησίας για να κάνει τη γενοκτονία του λαού του Ανατολικού Τιμόρ… Μόνο σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για 200.000 νεκρούς. Ακολούθησαν π.χ. στη Βοσνία και τώρα στο Κοσσυφοπέδιο…
Τον Σεπτέμβριο του 1995 ο Χόλμπρουκ έψαχνε για «επιθετικότητα» (από τους Σέρβους), ώστε να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς κατά των Σερβοβόσνιων. Δεν κουράστηκε να ανακαλύψει την περιπόθητη «επιθετικότητα» σε ένα γράμμα του Σέρβου στρατηγού Μπλάντιτς προς τον διοικητή των γαλλικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο οποίο έγραφε ότι «οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ ήταν ‘πιο βάρβαροι’ από τους βομβαρδισμούς των Ναζί στο Βελιγράδι…». Μετά από αυτό ο Χόλμπρουκ ξανάρχισε τους βομβαρδισμούς των Σέρβων με «αναπαυμένη» τη συνείδησή του».
Πριν μπει στο χειρουργείο, ο Χόλμπρουκ είπε στον γιατρό του: «Πρέπει να σταματήσεις αυτόν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν». Δοθέντος ότι ο γιατρός θα καταφέρει να σταματήσει τον πόλεμο, ελπίζουμε ότι ο Θεούλης θα συγχωρέσει τον Χόλμπρουκ για τους 200.000 νεκρούς του Ανατολικού Τιμόρ.
* πολιτικός μηχανικός
www.enet.gr/