Ρωσία-Κίνα εναντίον του ψηφίσματος ΟΗΕ κατά της Συρίας

 Η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο υποστήριζε την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραχωρήσει τη θέση του.

   

Τα υπόλοιπα 13 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, το οποίο θα έλεγε πως το συμβούλιο «υποστηρίζει πλήρως» το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου.

   

Ο Μοχάμεντ Λουλισκί, πρεσβευτής του Μαρόκου στον ΟΗΕ, του μοναδικού αραβικού μέλους του δεκαπενταμελούς συμβουλίου, εξέφρασε τη «μεγάλη λύπη και απογοήτευσή» του που η Μόσχα και το Πεκίνο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ακυρώσουν το ψήφισμα.

   

Ο γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό είπε στο συμβούλιο, «Είναι μια θλιβερή ημέρα για αυτό το συμβούλιο, μια θλιβερή μέρα για όλους τους Σύρους, και μια θλιβερή μέρα για τη δημοκρατία».

   

Διπλωμάτες δήλωσαν πως η Κίνα αναμενόταν να ακολουθήσει τη Ρωσία. Η απόφαση της Ρωσίας να καταψηφίσει το ψήφισμα ήρθε μετά την απόρριψη από αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ευρώπης μιας σειράς ρωσικών τροποποιήσεων στο σχέδιο ψηφίσματος.


Το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ, την έγκριση του οποίου παρεμπόδισε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας θέτοντας βέτο, ήταν «μη ισορροπημένο», εξήγησε ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν.

   

Το κείμενο αυτό «καλούσε σε μια αλλαγή καθεστώτος, ενθαρρύνοντας την αντιπολίτευση να επιδιώξει την εξουσία» και «έστελνε ένα μήνυμα μη ισορροπημένο στα (δύο) μέρη», την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και την αντιπολίτευση, πρόσθεσε. Το κείμενο «δεν αντανακλούσε την πραγματικότητα της κατάστασης στη Συρία», κατέληξε.

   

Αφού παρεμπόδισε για πρώτη φορά ένα ψήφισμα του Συμβουλίου τον Οκτώβριο, η Ρωσία κατέθεσε το δικό της σχέδιο που έβαζε στην ίδια μοίρα τις βιαιοπραγίες του καθεστώτος και τις επιθέσεις των ενόπλων αντιπολιτευομένων, μια ισορροπία την οποία οι Δυτικοί απέρριψαν.

   

Εκθέτοντας ορισμένες από τις τροποποιήσεις που η Μόσχα επιθυμούσε να επέλθουν στο κείμενο την τελευταία στιγμή, ο Τσούρκιν κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι δεν έδειξαν «ευελιξία» στις συζητήσεις.

   

Ο Τσούρκιν υπενθύμισε επίσης την επίσκεψη στη Δαμασκό την προσεχή Τρίτη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία ανακοινώθηκε από τη Μόσχα.