Ρωσία: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τη βάση μας στη Συρία»

Η Ρωσία ξεκαθάρισε – ενόψει τυχόν αλλαγών στην περιοχή ή στην Συρία – ότι δεν  σκοπεύει να εγκαταλείψει τη  ναυτική βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης στο συριακό λιμάνι Ταρσό (τη σημερινή Ταρτούς).

Το δήλωσε ο Αρχηγός του Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας αντιναύρχος Βίκτωρ Τσιρκόφ ο οποίος μάλιστα χρησιμοποίησε επιχειρήματα με  »διεθνή» διάσταση: η βάση αυτή,είπε, είναι απαραίτητη στην Μόσχα για την εκτέλεση της αντιπειρατικής αποστολής στον Κόλπο του Άντεν- δηλαδή για μια αποστολή που έχει το μομέντουμ του ΟΗΕ.Καί όλα αυτά ενώ κινούνται πρός ή περί την Ταρσό και την Συρία πλοία που συγκροτούν μια (μεσαία) ρωσική αρμάδα από 10 πολεμικά και 10 βοηθητικά πλοία εκτελώντας καθήκοντα προγραμματισμένης μαχητικής προετοιμασίας  στην Μεσόγειο που  είχε ήδη προγραμματιστεί από την περσινή χρονιά.

Η Ρωσία διεκδικεί θέση ναυτικής δύναμης υπενθύμισε σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων στρατηγός ε.α. Λεονίντ Ιβασόφ μιλώντας στην Φωνή της Ρωσίας. Και γι’ αυτό – υπογράμμισε- πρέπει να διαθέτει αγκυροβόλια, λιμάνια και ακόμη καλύτερα ναυτικές βάσεις. Η Ρωσία αποσύρθηκε από το Καμράν του Βιετνάμ και το Άντεν. Κατόπιν τούτου η Ταρσός έμεινε το μοναδικό σημείο για αγκυροβόλι, ανεφοδιασμό και ανάπαυση των πληρωμάτων των ρωσικών πολεμικών και εμπορικών πλοίων, επεσήμανε ο κ.Ιβασόφ:

<<Σήμερα η μονάδα της Ταρτούς για να μιλήσουμε με ακρίβεια είναι δύσκολο να ονομαστεί ναυτική βάση. Εκεί διατηρούμε μόνο μια πλωτή μονάδα επισκευών για συντήρηση των πολιτικών και πολεμικών πλοίων. Το λιμάνι δεν είναι διαμορφωμένο ως βάση, παρ’ όλ’ αυτά αυτό είναι δυνατό. Εάν διατηρούμε την παρουσία μας εκεί, τότε χρειάζεται να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό έτσι ώστε να διαθέτουμε εκεί μια βάση στήριξης>>,είπε.
Όπως είναι αυτονόητο στο βαθμό, που η ένταση γύρω από τη Συρία κλιμακώνεται, αυξάνεται και η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στις εξελίξεις. Εξαιτίας αυτού η ρωσική βάση στην Ταρσό αποκτά μεγάλη γεωπολιτική σημασία, εκτιμά ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικών Προγνώσεων κ.Ανατόλι Τσιγκανόκ:

<<Εάν η Ρωσία χάσει αυτή τη βάση δεν θα μπορεί στη Μεσόγειο ούτε να ανεφοδιάζεται, ούτε να επισκευάζει τα πλοία της. Υπάρχει και ένα δεύτερο πολύ βασικό πρόβλημα. Αμέσως μόλις η Ρωσία χάσει τη βάση στην Ταρσό, ταυτοχρόνως χάνει τώρα και τη Συρία. Επομένως και αυτό είναι πολύ πιθανό ως μια από τις δυνατές εκδοχές, θα αρχίσουν εχθροπραξίες στην περιοχή προς την κατεύθυνση του Ιράν. Και τότε θα προκύψουν εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα για τις ρωσικές δυνάμεις στον Καύκασο. Γι’ αυτό και όταν γίνεται λόγος για τη Συρία πρέπει ευθέως να αναγνωρίζουμε ότι μιλάμε και για το Ιράν και για τα ρωσικά στρατεύματα στον Καύκασο>>.λέει πάντα και με ευρύτερα -διεθνοπολιτικά – επιχειρήματα  στο ρωσικό οπλοστάσιο.

Είναι φανερό ότι η  Ρωσία επιχειρεί με σαφήνεια να ξεκαθαρίσει την πρόθεσή της να διατηρήσει τη βάση – ή πρός το παρόν »κέντρο» υλικοτεχνικής υποστήριξης στη Συρία.Προφανώς αυτό είναι μια βασική παράμετρος κατοχύρωσης των γεωπολιτικών συμφερόντων της στη θάλασσα και μέσα από τα όσα υποστηρίζονται στην ανταπόκριση δείχνει ότι δεν το διαπραγματεύεται
.Μάλιστα από το σύνολο των δηλώσεων του Αρχηγού του Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας αντιναύρχου Βίκτωρ Τσιρκόφ προκύπτει ότι γενικώτερα η Μεσόγειος – και του Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου – αποτελεί έναν σημαντικότατο  για την ασφάλεια της Ρωσίας χώρο.Εξ όυ και το ότι η παρουσία των ρωσικών πολεμικών στην περιοχή θα συνδυαστεί με σειρά ασκήσεων .Όπως άλλωστε έχει ξαναγίνει…