Ρωσία: Νέα σύνοδος για τη Συρία.

Η Ρωσία διεμήνυσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια νέα σύνοδο των διεθνών δυνάμεων που συμμετέχουν στη λεγόμενη «Ομάδα Δράσης» με στόχο τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία και πρότεινε αυτή να είναι διευρυμένη και να προσκληθούν και άλλες χώρες, περιλαμβανομένου του Ιράν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είπε ότι η Μόσχα είχε υποβάλει την πρόταση αυτή στην διεθνή συνάντηση της Γενεύης την 30ή Ιουνίου και ότι αυτή η νέα σύνοδος δεν θα είναι «αντίθετη» σε εκείνη της Γενεύης.
«Από την πλευρά μας μπορώ μόνο να επιβεβαιώσω ότι θα καλωσορίζαμε την διοργάνωση μιας συνεδρίασης της ‘Ομάδας Δράσης’ στην Μόσχα. . . σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι χρειάζεται» μια τέτοια σύνοδος, φέρεται να είπε ο Μπογκντάνοφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι διεθνείς δυνάμεις συμφώνησαν στη Γενεύη ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, ωστόσο άφησαν ανοικτό το εάν ο πρόεδρος Άσαντ θα μπορούσε να παίξει ρόλο και ποιον.
Η Μόσχα, δήλωσε ο Μπογκντάνοφ, «λυπάται διότι λόγω των θέσεων διαφόρων εταίρων μας το Ιράν και η Σαουδική Αραβία δεν ήταν παρούσες».

Επαναλαμβάνοντας εξάλλου την διαβεβαίωση της Μόσχας ότι δεν υποστηρίζει τον Άσαντ, ο Μπογκντάνοφ τόνισε πως η Ρωσία δεν «συνδέεται μόνο με συγκεκριμένες προσωπικότητες».