Ρωσία -Τουρκία: Αναθερμαίνονται οι σχέσεις των δύο χωρών

Υπάρχουν ισχυρές προσδοκίες για μια βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία και η οικονομία και ο τουρισμός της Τουρκίας θα ωφεληθούν, δήλωσε σήμερα ένας συνεργάτης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το Κρεμλίνο υπογράμμισε πως η Ρωσία θέλει να αποκαταστήσει τις καλές σχέσεις με την Τουρκία, όμως η Άγκυρα πρέπει πρώτα να ζητήσει συγγνώμη και να αποζημιώσει για την κατάρριψη πέρυσι ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Μόσχα έχουν επιδεινωθεί αφού η Άγκυρα κατέρριψε πέρυσι ένα ρωσικό αεροπλάνο πάνω από τη Συρία. Η Ρωσία απάντησε με κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και η διένεξη έχει επίσης πλήξει σοβαρά την εγχώρια τουριστική βιομηχανία.

Στο Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως «θέλουμε μια εξομάλυνση των (ρωσοτουρκικών) σχέσεων και να επιστρέψουν στην περίοδο της καλής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».

«Όμως ταυτόχρονα ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει καταστήσει σαφέστατο πως, έπειτα απ’ αυτό που συνέβη, οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων δεν φαίνεται δυνατή πριν η Άγκυρα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα», πρόσθεσε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στην επιμονή της Ρωσίας ότι η Τουρκία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να πληρώσει αποζημίωση για την κατάρριψη του αεροπλάνου. 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ-ΠΕ