ΣΥΡΙΑ:Ο Άσαντ χάνει και το στρατό.

Ένας σύρος συνταγματάρχης που λιποτάκτησε επιβεβαιώνει τις διαφωνίες στους κόλπους του συριακού στρατού και δηλώνει ότι προστάτευσε κατοίκους της Τζισρ αλ-Σούγουρ, πόλης της βορειο-δυτικής Συρίας εναντίον της οποίας επέδραμαν οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις το Σαββατοκύριακο.

«Στη Τζισρ αλ-Σούγουρ. Ο συριακός στρατός προχωρούσε, με τις δυνάμεις του πυροβολικού εμπρός και τα τανκς πίσω. Προσπάθησα να προστατεύσω τους πολίτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συνταγματάρχης Χουσέιν Χαρμούς, πρόσφυγας από την Πέμπτη στη τουρκο-συριακή μεθόριο, κοντά στο χωριό του Γκιουβετσί.

«Μαζί μου αυτομόλησαν ομάδες στρατιωτών. Δεν είχαμε παρά ελαφρύ οπλισμό και νάρκες. Προσπαθήσαμε να παγιδεύσουμε τον συριακό στρατό για να τον καθυστερήσουμε και να επιτρέψουμε στους αμάχους να διαφύγουν από την πόλη», είπε, διευκρινίζοντας ότι τοποθέτησε νάρκες στην πορεία των συριακών δυνάμεων.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες την Κυριακή ανάμεσα σε μονάδες του συριακού στρατού στην πόλη, στην οποία εφαρμόζεται άγρια καταστολή τις τελευταίες ημέρες.

Ένας από αυτούς αναφέρθηκε σε μάχες ανάμεσα σε τέσσερα τανκς τα πληρώματα των οποίων αποσκίρτησαν και των υπολοίπων μονάδων του συριακού στρατού πιστών στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Άλλος αναφέρθηκε στην καταστροφή γεφυρών για να εμποδιστεί η προέλαση των συριακών δυνάμεων.

Ο συνταγματάρχης Χάρμους διέψευσε την τελευταία αυτή πληροφορία λέγοντας ότι ο συριακός στρατός εισήλθε στην πόλη περνώντας τις γέφυρες που ήσαν ανέπαφες.

Ο στρατιωτικός λέει ότι εγκατέλειψε τον στρατό εξαιτίας των «επιθέσεων εναντίον αθώων πολιτών, που δεν κρατούν παρά κλαδιά ελιάς». Για τον ίδιο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, σε όλες τις πόλεις όπου εστάλη, οι διαδηλωτές ήταν απολύτως άοπλοι.

«Ο στρατός έλαβε τη διαταγή να εμποδίσει με κάθε τρόπο τις διαδηλώσεις και να κάνει τους ανθρώπους να σιωπήσουν. Μας διέταξαν να ανοίξουμε πυρ εναντίον των ανθρώπων, εάν οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν», είπε.

«Δεν δέχθηκα τις αλλαγές . Αλλά είδα αυτό που έκαναν ορισμένοι στρατιώτες…είδα τανκς να βάλλουν εναντίον πόλεων, είδα το πυροβολικό να ανοίγει πυρ, τα ελικόπτερα να ανοίγουν πυρ με αυτόματα όπλα», πρόσθεσε.

«Ο συριακός στρατός σκοτώνει πολίτες και διώχνει τους ανθρώπους από τα σπίτια τους…τα χωριά είναι άδεια, οι κάτοικοι έχουν εκδιωχθεί προς τα σύνορα, προς το εξωτερικό», είπε.

Ο Χουσέιν Χάρμους ελπίζει ότι θα ωθήσει και άλλους αξιωματικούς να αυτομολήσουν.

«Ορισμένοι άνθρωποι έχουν έλθει σε επαφή μαζί μου και, αν το θέλει ο θεός, θα το κάνουν», πρόσθεσε.

Ωστόσο η επιλογή είναι δύσκολη. «Πολλοί αξιωματικοί θέλουν να λιποτακτήσουν, αλλά φοβούνται, φοβούνται μήπως τους σκοτώσουν, εκείνους και τις οικογένειές τους», εξηγεί.

Σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία ιρανών στρατιωτών και ενόπλων της οργάνωσης Χεζμπολάχ στις τάξεις των συριακών δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος στην καταστολή της συριακής εξέγερσης, παρουσία για την οποία κάνουν λόγο μαρτυρίες, ο σύρος συνταγματάρχης την επιβεβαιώνει.

«Το θυμάμαι καλά, στη Δαμασκό, στην περιοχή της Σάκμπα, είδα τους ανθρώπους που διαδήλωναν και τους είδα σε δράση…Είδα με τα μάτια μου τους ελεύθερους σκοπευτές που ήταν ακροβολισμένοι στους υψηλούς ορόφους, Ιρανούς και ένοπλους της Χεζμπολάχ που πυροβολούσαν εναντίον του πλήθους».