Σε συμβιβασμό προχώρησε η Αμερικανική Blackwater

Η αμερικανική ιδιωτική εταιρία ασφαλείας η οποία ήταν γνωστή στο παρελθόν ως Blackwater συμφώνησε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό για να κλείσει η υπόθεση της μήνυσης των οικογενειών τεσσάρων συμβασιούχων της οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στο Ιράκ το 2004.

   

Οι οικογένειες κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό με την Academi –όπως είναι η σημερινή ονομασία της Μπλάκγουοτερ– το περιεχόμενο του οποίου παραμένει εμπιστευτικό. Βάσει αυτού η υπόθεση, που εκδικαζόταν στο εφετείο της 4ης περιφέρειας στο Ρίτσμοντ, στη Βιρτζίνια, τέθηκε στο αρχείο.

    Εκπρόσωπος των οικογενειών των Στίβεν Χέλβενστον, Μάικ Τιγκ, Τζέρκο Ζόβκο και Ουέσλι Μπαταλόνα είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά της εταιρίας το 2005, μετά το θάνατο των συμβασιούχων σε ενέδρα ιρακινών ανταρτών στη Φαλούτζα.

   

Οι τέσσερις είχαν υποστεί ξυλοδαρμό, εκτελέστηκαν και οι σοροί τους κάηκαν, ενώ δύο από τις απανθρακωμένες σορούς κρεμάστηκαν από μια γέφυρα στον Ευφράτη Ποταμό. Οι εικόνες από τα γεγονότα είχαν συνταράξει το κοινό στις ΗΠΑ και αποτέλεσαν ένα από τα πιο χειρότερα ορόσημα στην κατοχή του Ιράκ για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

   

Η Μπλάκγουοτερ, η οποία μετονομάστηκε σε Xe Services και κατόπιν σε Academi, έγινε σύμβολο της πολιτικής της Ουάσινγκτον να προσλαμβάνει ιδιωτικές εταιρίες για να εκτελούν αποστολές τις οποίες προηγουμένως χειριζόταν ο στρατός.

   

Η μήνυση κατηγορούσε την εταιρία ότι έστειλε τους υπαλλήλους της σε ένα περιβάλλον υψηλού κινδύνου χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως θωρακισμένα οχήματα και αυτόματα όπλα, και χωρίς ο αριθμός τους να είναι επαρκής.

   

Η εταιρία και οι εκπρόσωποι των εναγόντων απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το περιεχόμενο του συμβιβασμού αυτού.