«Σημαντικό αριθμό αποστασιών» από τις ΕΔ της Συρίας,βλέπει το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατηρεί ένα «αξιοσημείωτο» αριθμό αποστασιών υπέρ της αντιπολίτευσης στις τάξεις της ανώτερης στρατιωτικής ιεραρχίας της Συρίας. 

   

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι παρατηρούμε ένα ορισμένο αριθμό από αποστασίες στις υψηλές βαθμίδες, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί αποστατούν και περνούν στην αντιπολίτευση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζορτζ Λιτλ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

   

Ο εκπρόσωπος δεν ανέφερε ποια είναι η εκτίμηση του Πενταγώνου σχετικά με τις συνέπειες αυτών των αποστασιών στην οργάνωση του στρατού, αιχμή του δόρατος της καταστολής που έχει προκαλέσει περισσότερους από 6.000 θανάτους από την αρχή της εξέγερσης στα μέσα Μαρτίου του 2011, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης της Συρίας.

   

Μετά την αποτυχία της υιοθέτησης του ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Σάββατο, αυτό που απομένει είναι η άσκηση «έντονης διπλωματικής και οικονομικής πίεσης στο καθεστώς» του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με τον κ. Λιτλ.

   

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες η πίεση αυτή να φέρει αποτελέσματα», εκτίμησε. 

   

Σήμερα ο στρατηγός αλ Σέιχ, ο ανώτερος αξιωματικός που αυτομόλησε από την αρχή της εξέγερσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «Ανώτερου Επαναστατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου» των εξεγερμένων «για την απελευθέρωση της Συρίας από αυτή τη συμμορία» (την κυβέρνηση του Άσαντ). 

   

Ένας άλλος οργανισμός, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ASL), που ισχυρίζεται ότι διαθέτει 40.000 λιποτάκτες, διεξάγει επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του καθεστώτος, ακόμη και σε προάστια της Δαμασκού.