Σκέψεις για μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης από το καθεστώς, μελετά το ενδεχόμενο να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οργανώσει εκλογές στη χώρα.

   

Ο Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ δήλωσε στο κανάλι Αλ Τζαζίρα ότι η απόφαση σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης ελήφθη «από μέλη των τοπικών συμβουλίων των ανατολικών περιοχών» της Λιβύης.

   

Η εν λόγω κυβέρνηση θα περιλαμβάνει στις τάξεις της στρατιωτικούς και πολίτες και θα λειτουργήσει «το ανώτατο» για τρεις μήνες. «Στη συνέχεια θα γίνουν δίκαιες εκλογές και οι άνθρωποι θα μπορούν να επιλέξουν τον ηγέτη τους», διευρκίνισε.

   

Ο Άμπντελ Τζαλίλ παραιτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου από υπουργός Δικαιοσύνης «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπερβολική χρήση βίας» κατά των διαδηλωτών. Έκανε τις δηλώσεις αυτές από την πόλη Αλ Μπάιντα, ανατολικά της Βεγγάζης, που είναι στο επίκεντρο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

   

Ο πρώην υπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με τον Καντάφι προκειμένου να του επιτρέψει να φύγει από τη χώρα, τονίζοντας ότι ο Λίβυος ηγέτης θα πρέπει να δικαστεί στη Λιβύη.