Σκεπτικισμός στη Γερμανία για πιθανή εμπλοκή στη Λιβύη.

Οι σχολιαστές στη Γερμανια δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο αίτημα για εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στις συγκρούσεις και κυρίως στο ενδεχόμενο να επιβάλει ο ΟΗΕ απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Ιδου δυο ενδεικτικα σχολια απο την ιστισελιδα της D.W.
 
Η γερμανική έκδοση των Financial Times παρατηρεί: «Σημαίνει πόλεμο η επιβολή απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης όταν έχει να κάνει κανείς με έναν αποφασισμένο για όλα δικτάτορα, ο οποίος διαθέτει ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις και ένα πλούσιο οπλοστάσιο αντιαεροπορικών πυραύλων. Και αυτόν τον πόλεμο θα πρέπει να το διεξαγάγει μόνη της η Δύση. Όποιος θέλει να συναντήσει τον Καντάφι χωρίς να του στείλει μαχητικά αεροσκάφη θα πρέπει να του μπλοκάρει την πρόσβαση στα πετροδόλαρα. Οι χώρες που εισάγουν λιβυκό πετρέλαιο θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα και να σταματήσουν να πληρώνουν για προϊόντα που έρχονται από την Λιβύη, εφόσον γνωρίζουμε ότι οι εισπράξεις διοχετεύονται στα ταμεία του λιβυκού καθεστώτος. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας εξαρτάται από τον βαθμό αποφασιστικότητας της διεθνούς κοινότητας», επισημαίνει η εφημερίδα.
 
«Οι στρατιώτες της Ευρώπης θα βρεθούν στο επίκεντρο ενός εμφυλίου πολέμου»
Για το ίδιο θέμα η Stuttgarter Zeitung παρατηρεί ότι «χωρίς μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και βομβαρδισμούς των αρμάτων μάχης του καθεστώτος είναι απίθανο να εξαναγκαστεί ο Καντάφι να εγκαταλείψει το θρόνο του. Ένα τέτοιο ωστόσο ενδεχόμενο περικλείει τον κίνδυνο τα πιστά στον Καντάφι στρατεύματα να ξεκινήσουν μια αιματηρή επιδρομή ενάντια στον άμαχο πληθυσμό. Είναι επίσης πιθανό το παραπαίον καθεστώς να πυρπολήσει όλες τις πετρελαιοπηγές της χώρας, προκειμένου να κληροδοτήσει στην επόμενη κυβέρνηση στάχτη και ερείπια. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οι χώρες της Δύσης να στείλουν στην χώρα χερσαίες δυνάμεις. Το αργότερο τότε οι στρατιώτες της Ευρώπης θα βρεθούν στο επίκεντρο ενός εμφυλίου πολέμου» καταλήγει το σχόλιο της εφημερίδας.