«Σταματήστε να δίνετε όπλα στον Άσαντ»,λένε στη Ρωσία οι αντικαθεστωτικοί

 Ο Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, κύριου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει την παράδοση όπλων στις αρχές της Δαμασκού αν θέλει «να διατηρήσει τις καλές της σχέσεις με τον συριακό λαό».
   »Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία παραδίδει όπλα στη Συρία. Θα μιλήσουμε γι’ αυτό τώρα στη Μόσχα», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρωσικό ραδιοσταθμό «Φωνή της Ρωσίας», η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού.
   Ο Κούρδος Σάιντα, ο οποίος διαδέχθηκε στις αρχές Ιουνίου τον Μπουρχάν Γαλιούν στην ηγεσία του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται την Τετάρτη στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές.
   »Θέλουμε να εξηγήσουμε ότι το δικτατορικό καθεστώς που ηγείται της Συρίας εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια έφτασε στο τέλος του. Εναπόκειται στη Ρωσία να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον συριακό λαό», σταματώντας να παραδίδει όπλα στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σημείωσε ο Σάιντα.
   Κατά την υποδοχή του Μισέλ Κίλο, ενός από τους ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης, στη Μόσχα, οι ρωσικές αρχές τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας «ειρηνικής πολιτικής λύσης» στη Συρία, απορρίπτοντας για άλλη μία φορά «οποιαδήποτε ανάμειξη» .
   Την ίδια ώρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι –16 πολίτες, 11 στρατιώτες και 4 αντάρτες– σκοτώθηκαν σήμερα από τη βία στη Συρία και ότι ο συριακός στρατός βομβάρδιζε πολλές συνοικίες της πόλης Χομς, όπως και την πόλη Κουσέιρ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
   Η Κουσέιρ βομβαρδίζεται, σύμφωνα με το παρατηρητήριο, από την αυγή. Η πόλη αυτή αποτελεί προπύργιο των ανταρτών και ο συριακός στρατός αγωνίζεται για να ξαναπάρει τον έλεγχό της εδώ και τρεις μήνες.
   »Όταν επιτίθενται την αυγή, ο στόχος τους είναι να προκαλέσουν τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων καθώς γνωρίζουν ότι εκείνη την ώρα οι άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουσέιν, μαχητής που βρίσκεται στην πόλη αυτή.
   »Το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι τους μισούν ακόμη περισσότερο καθώς είναι η ώρα που τα παιδιά παίζουν στους δρόμους και οι ηλικιωμένοι πίνουν τσάι στην είσοδο του σπιτιού τους», πρόσθεσε.
   Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου συνάντησε μια οικογένεια, πολλά μέλη της οποίας, μεταξύ των οποίων ένα παιδί 13 ετών, είχαν τραυματιστεί από οβίδα που έπεσε σε απόσταση 10 μέτρων από αυτούς. Το παιδί έχει τραυματιστεί στο κρανίο.
   Για πολλές ώρες σήμερα το πρωί βομβαρδιζόταν και η συνοικία Χαλντιγέ της πόλης Χομς, σύμφωνα με το παρατηρητήριο, ενώ συνεχίζονταν οι μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις στην περιοχή αυτή.
   Οι περισσότεροι από τους αμάχους που βρίσκονται μεταξύ των σημερινών θυμάτων έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς στην Αρίχα, στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
   Μάχες γίνονταν σήμερα την αυγή και στη Δαμασκό, ιδιαίτερα στην κεντρική συνοικία των Αββασιδών, αλλά και στην Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, και το Χαλέπι, στη βόρεια, ενώ πολλές πόλεις της περιοχής της Δαμασκού βομβαρδίστηκαν, σύμφωνα και πάλι με το παρατηρητήριο.
   Μάχες ξέσπασαν επίσης στα σύνορα με την Ιορδανία, στην επαρχία της Ντεράα, στη νότια Συρία.
   Χθες περίπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο.