«Στη Σμύρνη η διοίκηση της επιχείρησης στη Λιβύη»,μεταδίδουν οι Τούρκοι!

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν σε έκτακτα δελτία τους ότι πηγές του ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι η διοίκηση της Συμμαχικής Επιχείρησης στη Λιβύη, θα ανατεθεί στο Στρατηγείο της Σμύρνης.Αν οι πληροφορίες που μεταδίδονται επαληθευτούν,τότε η Τουρκία θα έχει ένα σαφώς αναβαθμισμένο επιχειρησιακό ρόλο.

Φαίνεται ότι τα παζάρια που με επιμονή έκανε η Άγκυρα με το ΝΑΤΟ και τον ανώτατο διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης Τζέϊμς Σταυρίδη,είχαν αποτέλεσμα. Η Τουρκία αφού έπαιξε για μία εβδομάδα το ρόλο της προστάτιδας δύναμης των Αράβων,τώρα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νατοϊκή επιχείρηση. Δεν ήταν τυχαία η διάθεση τεσσάρων φρεγατών και ενός υποβρυχίου στη ναυτική δύναμη που θα αναλάβει τον από θαλάσσης αποκλεισμό της Λιβύης.

Η ανάθεση της διοίκησης στη Σμύρνη,μπορεί να αποτελεί μία τυπική διαδικασία για το ΝΑΤΟ,όμως σ΄ ότι μας αφορά έχει τη συμβολική της σημασία,λόγω του γνωστού παιχνιδιου που προσπαθεί να παίξει η Άγκυρα με τα στρατηγεία σε συνδυασμό με τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου.

Απ΄ αυτή την άποψη δεν θα αποτελέσει έκπληξη η επανεξέταση της ελληνικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις της Λιβύης.