Στη Χομς παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου. Πάνω από 5.000 νεκροί στη Συρία

Στη Χομς, εστία των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, έφτασαν οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου  όπου έγιναν δεκτοί από τον κυβερνήτη, μετέδωσε το συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Ντούνια.

«Η αντιπροσωπεία των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου άρχισε τη συνάντησή της με τον κυβερνήτη της Χομς Γάσαν Αμπντέλ Αλ», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

«Οι Αραβες παρατηρητές πρόκειται να μεταβούν επίσης στη Χάμα (σ.σ. βόρεια Συρία) και στο Ιντλίμπ (σ.σ. βορειοδυτική)», πρόσθεσε το Ντούνια χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο βετεράνος Σουδανός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών στρατηγός Μοχάμεντ Αχμεντ Μούσταφα αλ-Ντάμπι. Αποστολή των παρατηρητών είναι να διαπιστώσουν κατά πόσον η Συρία έχει σταματήσει την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Κατευθύνομαι προς τη Χομς. Μέχρι τώρα φάνηκαν πολύ συνεργάσιμοι», δήλωσε νωρίτερα ο Σουδανός στρατηγός στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πενήντα παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου βρίσκονται από χθες στη Συρία.

Η αποστολή τους εντάσσεται σε σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για την επίλυση της κρίσης, το οποίο προβλέπει τον τερματισμό της βίας, την απελευθέρωση των κρατουμένων, την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τις πόλεις και την ελεύθερη κυκλοφορία των παρατηρητών και των δημοσιογράφων στη χώρα.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Reuters, τουλάχιστον 11 τανκς αποχώρησαν από την περιοχή Μπαμπά Αμρ της Χομς σήμερα, αλλά πολλά παραμένουν εκεί, κρυμμένα σε κυβερνητικά κτήρια.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 30 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν χθες στην επαρχία της Χομς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που χαρακτήρισε την κατάσταση «τρομακτική».

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, το οποίο αντιπροσωπεύει το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, θεωρώντας ότι ο αραβικός οργανισμός δεν έχει τα αναγκαία μέσα για την εφαρμογή του.

«Είναι καλύτερο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει το σχέδιο αυτό και να παράσχει τα μέσα για την εφαρμογή του», ανέφερε ο επικεφαλής του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου Βουρχάν Γαλιούν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

Εάν εγκριθεί από τον ΟΗΕ «αυτό θα τού δώσει περισσότερη ισχύ», σημείωσε τονίζοντας ότι «μέχρι στιγμής, η συριακή κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης κατά του συριακού καθεστώτος.