Στη σκιά του Μουμπάρακ.Η Σ.Λιάτσου γράφει για την Αλεξάνδρεια μετά την εξέγερση.

Της ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ*

Δειλά βήματα στη μετά Μουμπάρακ εποχή κάνει καθημερινά η Αίγυπτος. Οι στρατιωτικοί διοικούν τη χώρα με τη δέσμευση να την οδηγήσουν σε δημοκρατικές εκλογές και να διασφαλίσουν την σταθερότητα στη μεταβατική αυτή περίοδο. Πολλοί αμφισβητούν τις καλές προθέσεις του στρατού, τονίζοντας ότι οι επικεφαλής του είναι πιστά αφοσιωμένοι στον εκδιωχθέντα πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Τα ξενοδοχεία,όπως το Four Season,ακόμη φυλάσσονται από άρματα μάχης.
Στη κεντρική φωτογραφία είναι ότι απέμεινε από το δημαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ένας ακόμη ανασχηματισμός της κυβέρνησης για να ικανοποιηθεί το αίτημα των διαδηλωτών για απομάκρυνση των υπουργών του καθεστώτος Μουμπάρακ. Μέχρι στιγμής είναι ο μαζικότερος ανασχηματισμός που έχει γίνει μετά την αλλαγή στη χώρα. Δέκα υπουργεία άλλαξαν χέρια με σημαντικότερο αυτό του Τουρισμού, που πλήττεται βαρύτατα τον τελευταίο μήνα. Ο νέος υπουργός Τουρισμού Mouneer Fakry Abdel Noor, προέρχεται από ένα από τα δυο πιο ισχυρά κόμματα της αντιπολίτευσης το WAFD (είχε ιδρυθεί από τον Σάαντ Ζαγλούλ το 1919 στην επανάσταση κατά των Αγγλων εποίκων στην Αίγυπτο) και είναι χριστιανός. Αλλαγές έγιναν ακόμη στα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Εμπορίου και Ανάπτυξης, Επικοινωνιών, Εργασίας, Προνοιας,Θρησκεύματος, Πηγών Ενέργειας.


Το Carrefour της Αλεξάνδρειας όπως κι άλλα μεγάλα καταστήματα φρουρούνται από άρματα μάχης για το φόβο νέων λεηλασιών.

Οι φήμες εξακολουθούν να οργιάζουν για το κατά πόσο επηρεάζει ακόμη τις εξελίξεις στη χώρα ο επί 30 χρόνια πανίσχυρος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι ο εκδιωχθείς πρόεδρος εξακολουθεί να βρίσκεται στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα και θεωρούν ότι στελέχη της κυβέρνησης, που είναι προσκείμενα σε εκείνον καλύπτουν ενδεχομένως τα νώτα του. «Πρέπει να φύγει η σκιά του από την Αίγυπτο και τις εξελίξεις στο νέο πολιτικό σκηνικό», σχολίαζαν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αχμεντ Σαφίκ επισκέφθηκε τον Μουμπάρακ στο Σαρμ Ελ Σέιχ, μερικές ώρες πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός.
Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στον εκδιωχθέντα πρόεδρο, διέρρεαν απόψε φήμες ότι γίνονται προετοιμασίες να μεταβεί μέσα στις επόμενες ώρες σε αντικαρκτινικό νοσοκομείο στη Σαουδική Αραβία, με το προεδρικό αεροσκάφος που είναι ακόμη στη διάθεσή του.

Οι Έλληνες πρόσκοποι έχουν αναλάβει το ρόλο των τροχονόμων στην Αλεξάνδρεια.Πολύ δύσκολη αποστολή στην Αίγυπτο.

Μια νέα εντυπωσιακή πρωτοβουλία αναπτύσσεται εδώ και μέρες στην Αίγυπτο που χαμογελά με περηφάνια.

Δεκάδες μαθητές και σπουδαστές βγαίνουν από το πρωί στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, αλλά και στο Κάιρο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, για να βάψουν τα πεζοδρόμια, να μαζέψουν τα σκουπίδια, να καθαρίσουν τους δρόμους, να βάψουν τις στάσεις των τραίνων και του τράμ.
Αισθητή την παρουσία τους έκαναν και οι Ελληνες πρόσκοποι στους δρόμους γύρω από το ελληνικό τετράγωνο στην Αλεξάνδρεια. Για δύο ώρες ανέλαβαν την ρύθμιση της κυκλοφορίας στις διασταυρώσεις έξω από τα σχολεία, το προξενείο και την αθλητική ένωση, σε ένδειξη αλληλεγγύης, συμπαράστασης και ευγνωμοσύνης για την προσφορά των Αιγύπτιων πολιτοφυλάκων που εδώ και περίπου ένα μήνα, έχουν αναλάβει το έργο της Τροχαίας και της Αστυνομίας.
Οι Αιγύπτιοι νέοι , αγόρια και κορίτσια, με τα πρόσωπά τους να λάμπουν από το χαμόγελο, με ένα παιχνιδιάρικο βλέμμα και την αιγυπτιακή σημαία παντού τριγύρω, χαιρετούν τους οδηγούς και τους διαβάτες και φωνάζουν ο ένας στον άλλον «Μαμπρούκ» («καλορίζικα») για την καινούργια μας πατρίδα.
Μοιάζουν λες και πήραν πίσω κάτι που τους είχαν κλέψει και τώρα το καθαρίζουν και το χαϊδεύουν για να το χαρούν μετά από τη μακρόχρονη απώλεια.
Είναι περήφανοι γι’ αυτό που κατάφεραν και καμαρώνουν ακόμη περισσότερο όταν ακούνε τι λένε στην Ελλάδα ή και αλλού για την επανάστασή τους.
Η ζωή ξαναβρίσκει σταδιακά τους κανονικούς της ρυθμούς στην Αλεξάνδεια. Την Κυριακή ξανάνοιξαν οι τράπεζες, τα καταστήματα λειτουργούν κανονικά, τα σχολεία ανοίγουν σιγά-σιγά, η Αστυνομία επανέρχεται στις θέσεις της με τον στρατό να παρακολουθεί σε απόσταση την ομαλοποίηση της χώρας. Τα κεντρικά σημεία στις μεγάλες πόλεις φυλάσσονται από τα τανκς και οι στρατιώτες είναι παντού.
Οι πολίτες των ξένων παροικιών της Αλεξάνδρειας επιστρέφουν στην πόλη, αν και το βλέμμα τους είναι ακόμη καχύποπτο. Οι Ελληνες είναι σχεδόν όλοι πίσω και το ελληνικό σχολείο λειτουργεί κανονικά από την Δευτέρα, αν και θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα για να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος.