Στην …ιδιωτική πρωτοβουλία η ασφάλεια στη Σομαλία.

Η θεωρούμενη ως ιδιαίτερα αδύναμη κυβέρνηση της Σομαλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι συνήψε συμφωνία με μια ιδιωτική εταιρία ασφαλείας, τη Saracen International –την οποία έχει επικρίνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ– για την εκπαίδευση αστυνομικών.

«Η συμφωνία που συνήψε η κυβέρνηση με τη Saracen International καλύπτει την εκπαίδευση φρουρών ασφαλείας. . . και ορισμένες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις περιλαμβανομένων των ανακαινίσεων νοσοκομείων και άλλων κτηρίων», είπε ο υπουργός Πληροφοριών της κυβέρνησης Αμπντικαρίν Χασάν Τζαμά.

Ο Χασάν Τζαμά είπε ότι η συμφωνία δε σχετίζεται με την δραστηριότητα της εταιρίας στην περιοχή Πούντλαντ, η οποία έχει αποσχιστεί.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από άλλες μουσουλμανικές χώρες, δήλωσε ο Τζαμά χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Οι αρχές στην επαρχία Πούντλαντ συνήψαν συμφωνία με τη Σάρασεν που προβλέπει ότι η εταιρία θα συμβάλει στις προσπάθειες πάταξης των πειρατών, πολλοί εκ των οποίων εφορμούν από τις άνομες παράκτιες περιοχές της με στόχο πλοία τα οποία περιπλέουν τον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ νωρίτερα τον Δεκέμβριο επέκρινε τη συμφωνία αυτή, υποστηρίζοντας ότι είναι αδιαφανής και δυνητικά μπορεί να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει το 1992 ο ΟΗΕ στη Σομαλία.