Στις 14 Απριλίου οι συνομιλίες για το Ιράν στη Κωνσταντινούπολη.Αυστηρότητα ζητά το Ισραήλ

   Οι μεγάλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν τον επόμενο γύρο των συνομιλιών με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα στις 14 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Η Άστον εκπροσωπεί τις έξι μεγάλες δυνάμεις –ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία– στον καθορισμό του προγράμματος των συνομιλιών με το Ιράν.

«Συμφωνήσαμε να αρχίσουμε συνομιλίες στις 14 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Άστον. «Ελπίζουμε ότι αυτός ο πρώτος γύρος θα δημιουργήσει ένα χρήσιμο περιβάλλον για συγκεκριμένη πρόοδο. Βεβαίως αποσκοπούμε σε μια βιώσιμη διαδικασία», σημείωσε. Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ ζήτησε σήμερα από τις μεγάλες δυνάμεις (ομάδα 5+1) να επιδείξουν αυστηρότητα στις συνομιλίες τους με το Ιράν. «Αν οι 5+1 καθορίσουν ένα πιο χαμηλό όριο, ζητώντας για παράδειγμα μόνον τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20%, αυτό σημαίνει ότι οι Ιρανοί θα έχουν κερδίσει με χαμηλό κόστος το δικαίωμα να συνεχίσουν τα στρατιωτικά τους προγράμματα, λίγο πιο αργά, αλλά χωρίς κυρώσεις», σημείωσε ο Μπαράκ σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο δίκτυο CNN.

«Αυτό θα συνιστούσε απολύτως μια αλλαγή κατεύθυνσης, προς το χειρότερο», επέμεινε. Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε σήμερα το Ιράν ότι επωφελείται από τις διαπραγματεύσεις αυτές «για να κερδίσει χρόνο». Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι, ο Νετανιάχου πρόσθεσε εξάλλου ότι το Ισραήλ σκοπεύει να παρακολουθήσει με προσοχή τις συνομιλίες αυτές. 

Τι λένε οι ΗΠΑ

Η αναστολή από το Ιράν του εμπλουτισμού ουρανίου σε υψηλό βαθμό και το κλείσιμο του πυρηνικού του σταθμού στο Φορντό είναι «βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες» για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, την ώρα που σχεδιάζεται ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις θα επαναληφθούν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. Η αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς γράφει ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές χώρες σχεδιάζουν να ζητήσουν από το Ιράν να κλείσει αμέσως και εν τέλει να διαλύσει τον πυρηνικό του σταθμό στο Φορντό κοντά στην πόλη Κομ και να ζητήσουν επίσης την παύση της παραγωγής ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%. Η παύση της παραγωγής ουρανίου εμπλουτισμένου «κατά 20% και το κλείσιμο του Φορντό είναι βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες» για την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τους διεθνούς της εταίρους στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, σημείωσε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του προς το Ρόιτερς.