Στο Ριάντ η ομάδα των δωρητών για την Υεμένη

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο τουλάχιστον 90 Υεμενιτών στρατιωτών από επίθεση της αλ Κάιντα, συναντάται σήμερα στο Ριάντ η ομάδα δωρητών από δυτικές χώρες και χώρες του Αραβικού Κόλπου για να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους η Υεμένη θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φτώχειας και της ανομίας.

Η ομάδα θα εξετάσει τις πολιτικές εξελίξεις μετά την παραίτηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ τον Φεβρουάριο ύστερα από 33 χρόνια στην εξουσία.

«Αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα από τη διάσκεψη αυτή που επικεντρώνονται στους τρόπους σταθερής βοήθειας που η ομάδα μπορεί να παράσχει για να στηρίξει τα σχέδια της κυβέρνησης της Υεμένης για μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις«, δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

«Η ομάδα επίσης στοχεύει να συζητήσει την εξεύρεση άμεσων τρόπων για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης«.

Οι δυτικές χώρες και οι γειτονικές της Υεμένης χώρες παρακολουθούν με ανησυχία την ενίσχυση της αλ Κάιντα σε περιοχές που ελέγχονται από ένοπλους ισλαμιστές, γεγονός που επιτρέπει στην οργάνωση να σχεδιάζει επιθέσεις εκτός της χώρας.

Η επίθεση της Δευτέρας στη Σαναά από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 90 στρατιώτες πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη δήλωση της Ουάσινγκτον ότι οι δυτικές και αραβικές μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν μια βομβιστική επίθεση της αλ Κάιντα με στόχο αεροσκάφος που είχε σχεδιαστεί στην Υεμένη.

Η σημερινή διάσκεψη των δωρητών θα είναι η πρώτη από τότε που παραιτήθηκε ο Σάλεχ ανοίγοντας τον δρόμο για την εκλογή νέου προέδρου, του ΑμπντΡάμπου Μανσούρ Χάντι, τον Φεβρουάριο για μια διετή μεταβατική περίοδο.

Ο πρωθυπουργός της Υεμένης Μοχάμεντ Μπασίντουα και ο υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας Μοχάμεντ αλΣααντί αναμένεται να παρευρεθούν στη διάσκεψη στο Ριάντ, της οποίας θα συνπροεδρεύουν η Σαουδική Αραβία και η Βρετανία.

Χώρες από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, που περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν ενδέχεται να συμμετάσχουν, ενώ το ίδιο ισχύει για τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.