Στο διάστημα ακόμα δύο κινεζικοί δορυφόροι GPS.

Δύο ακόμη δορυφόρους εκτόξευσε η Κίνα, στο πλαίσιο του «σχεδίου» της για την ολοκλήρωση του δικού της συστήματος πλοήγησης και προσδιορισμού στίγματος GPS.

«Οι δορυφόροι θα συμβάλουν στη βελτίωση της ακρίβειας του Beidou», του συστήματος πάνω στο οποίο εργάζεται η Κίνα από το 2000, με στόχο τη δημιουργία ενός εναλλακτικού προς το αμερικανικό Global Positioning System (GPS), που θα παρέχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και περισσότερη ακρίβεια στο στρατό της χώρας.

Το Beidou άρχισε να λειτουργεί με την κάλυψη της Κίνας τον περασμένο Δεκέμβριο, με 13 δορυφόρους και όπως το GPS, το κινεζικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για να επιτρέπει στους χρήστες να καθορίσουν τις θέσεις τους με ακρίβεια μερικών μέτρων.

Σύμφωνα μάλιστα με τις φιλόδοξες εκτιμήσεις, οι δορυφόροι μέχρι το 2020, θα έχουν φτάσει τους 35 προσφέροντας κάλυψη όλου του πλανήτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ευρώπη, που αναπτύσσει το δικό της σύστημα, Galileo. Με τον πρώτο δορυφόρο να μπαίνει σε τροχιά τον Οκτώβριο, το δίκτυο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2019.