Στους 35 οι νεκροί στη Μόσχα.

Τρία άτομα από τον Β. Καύκασο αναζητούνται για την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο, το μεγαλύτερο της Μόσχας . Περισσότεροι από 100 οι τραυματίες, 35 άνθρωποι χαροπαλεύουν
. «Κόκκινος συναγερμός» στην αστυνομία, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παντού
- Μεντβέντεφ: «Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν» .Δε φεύγουν πτήσεις προς την Ελλάδα από το Ντομοντέντοβο
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως από την ισχυρότατη έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 31 άνθρωποι και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν. Η βόμβα, που ήταν γεμάτη με μεταλλικά καρφιά, προκάλεσε έκρηξη τόσο ισχυρή που ισοδυναμούσε με έκρηξη ίση με 5-7 τόνους ΤΝΤ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ποιος βρίσκεται πίσω από το νέο μακελειό στη Μόσχα, όμως η επίθεση θυμίζει πολύ τον τρόπο που πραγματοποιούν επιθέσεις οι Τσετσένοι αυτονομιστές.

Πηγή της ρωσικής κυβέρνησης, άλλωστε, δήλωσε πως μάλλον το βομβιστής αυτοκτονίας ήταν από τον βόρειο Καύκασο. Οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να διευκρινήσουν πόσοι είναι οι δράστες. Αναζητούνται, πάντως, τρία άτομα.

Εικόνες πανικού έξω από το Ντομεντέντοβο λίγο μετά την έκρηξη
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο χώρο των αποσκευών στην αίθουσα αφίξεων του διεθνούς αεροδρομίου της ρωσικής πρωτεύουσας, άλλα μετέδωσαν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε σε εστιατόριο της αίθουσας αφίξεων. Τα αεροπλάνα που είχαν προσγειωθεί στο Ντομοντέντοβο λίγο πριν σημειωθεί η έκρηξη προέρχονταν από το Κάιρο, το Τόκιο, το Ντίσελντορφ και το Λονδίνο. Άμεσα ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο καμικάζι ανατινάχτηκε ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος που περίμενε να υποδεχτεί τους ταξιδιώτες» δήλωσε πηγή της αστυνομίας στο πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι. Άλλη αστυνομική πηγή ωστόσο είπε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι «δεν αποκλείεται η βόμβα να ήταν τοποθετημένη ανάμεσα στις αποσκευές».

Άνδρες του ρωσικού στρατού παρατεταγμένοι έξω από το αεροδρόμιο το Ντομεντέντοβο
Εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη Μόσχα, εκατοντάδες ταξιδιώτες είχαν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο, καθώς δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Τη στιγμή της έκρηξης, μάλιστα, επικράτησαν σκηνές πανικού.

Οι πτήσεις που επρόκειτο να προσγειωθούν τις επόμενες ώρες στο Ντομοντέντοβο προωθούνται στα άλλα δυο αεροδρόμια της Μόσχας. Σημειώνεται ότι από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο δεν πραγματοποιούνται πτήσεις προς την Ελλάδα, όπως είπε στο NewsIt ο διπλωματικός εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα.
Ήδη, ο συναγερμός στις τάξεις της αστυνομίας «χτυπάει» κόκκινο και τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν στο Σερεμέτιεβο και το Βνούκοβνο, τα άλλα δυο μεγάλα αεροδρόμια της Μόσχας. Υπό το φόβο ενός ενδεχόμενου δεύτερου χτυπήματος, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ διάταξε να αναπτυχθούν ειδικές δυνάμεις στα αεροδρόμια, τους σταθμούς των τρένων και των λεωφορείων, ενώ ανέβαλε και το ταξίδι του στο Νταβός.

Διεξάγονται, επίσης, έλεγχοι στο δίκτυο του μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας. Άλλωστε, το μετρό έχει γίνει πολλές φορές στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, με πιο πρόσφατη εκείνη του περασμένου Μαρτίου, όταν δυο γυναίκες καμικάζι από το Νταγκεστάν ανατινάχθηκαν, παρασύροντας στο θάνατο 40 Μοσχοβίτες.

Το Ντομοντέντοβο είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μόσχας, το κυριότερο από τους τρεις διεθνείς αερολιμένες.

Κρούσματα αισχροκέρδειας
Την ώρα την αγωνίας και του πανικού, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα. Οι οδηγοί ταξί που βρίσκονταν έξω από το Ντομεντέντοβο ζητούσαν αστρονομικά ποσά για να τους μεταφέρουν πίσω στη Μόσχα.

16 χρόνια γεμάτα αίμα – Περισσότεροι από 1000 οι νεκροί από το 1995 έως σήμερα
1059 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 16 χρόνια, στις τρομοκρατικές επιθέσεις που “πλήγωσαν” τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, την βόρεια Οσσετία. Η ομηρεία στο θέατρο της πρωτεύουσας, στο σχολείο του Μπεσλάν, το μετρό της Μόσχας.

Το χρονικό των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία:

Οκτώβριος 2010: 6 νεκροί από εισβολή Τσετσένων στο κοινοβούλιο της χώρας

Μάρτιος 2010:  Επίθεση αυτοκτονίας σε 2 σταθμούς του ΜΕΤΡΟ με 40 νεκρούς

Νοέμβριος 2009: Έκρηξη βόμβας σε γρήγορο τρένο στην διαδρομή Μόσχα – Αγία Πετρούπολη με 26 νεκρούς

Σεπτέμβριος 2004
: 331 όμηροι -οι μισοί εκ των οποίων παιδιά- σκοτώνονται κατά τη διάρκεια χαοτικής επιχείρησης διάσωσής τους σε σχολείο του Μπεσλάν.

Αύγουστος 2004: Δύο ρωσικά επιβατηγά αεροσκάφη ανατινάσσονται ταυτόχρονα εν πτήσει, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 90 επιβάτες.

Δεκέμβριος 2003: Έκρηξη σε προαστιακό τρένο στο Γιεσεντούκι έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 άνθρωποι και να τραυματιστούν 160.

Αύγουστος 2003: Βομβιστής αυτοκτονίας οδηγεί φορτηγό με εκρηκτικά σε στρατιωτικό νοσοκομείο της βόρειας Οσετίας. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώνονται από την έκρηξη.

Οκτώβριος 2002: Τσετσένοι αυτονομιστές πιάνουν πάνω από 700 ομήρους σε θέατρο της Μόσχας. Στην επιχείρηση διάσωσης χάνουν τη ζωή τους 41 αντάρτες και 129 άμαχοι.

Σεπτέμβριος 1999
: Εκρήξεις σε πολυκατοικίες της Μόσχας έχουν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι. Το Κρεμλίνο αποδίδει το χτύπημα σε Τσετσένους, οι οποίοι με τη σειρά τους κατηγορούν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι το οργάνωσαν.

Ιούνιος 1995: Τσετσένοι αντάρτες εισβάλλουν σε νοσοκομείο της πόλης Μπούντενοβσκ και πιάνουν εκατοντάδες ομήρους. Πάνω από 100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας των ειδικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν το κτίριο.