Stratfor:»Ο Άσαντ στη Συρία, θα πέσει με πραξικόπημα»

Ελπίζουν σε πραξικόπημα. Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Stratfor για τη Συρία,στην οποία οι συντάκτες επισημαίνουν ότι μπορεί να μην φαίνεται τώρα πιθανόν,όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί τι ενδεχόμενι να πέσει ο Άσαντ από μέσα.

Γράφει το Stratfor:

“Το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασάντ έχει διατηρήσει την εξουσία εν μέσω κλιμακούμενης βίας και διεθνών επικρίσεων κατά το τελευταίο έτος. Ωστόσο, η πίεση στο καθεστώς θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξηθεί από άλλα μέλη του εσωτερικού κύκλου εξουσίας μου μπορεί να προσπαθούν ήδη να υποσκελίσουν το Άσαντ . Αυτή η μικρή ομάδα θα μπορούσε να έχει υποστήριξη από τους συμμάχους της Συρίας, τη Ρωσία και το Ιράν. Ένα τέτοιο σενάριο πραξικοπήματος φαίνεται απίθανο προς το παρόν, αλλά δεν μπορεί καθόλου να αποκλειστεί.

Αν και η οικογένεια Al Assad ελέγχει τις πιο σημαντικές θέσεις του, το καθεστώς περιλαμβάνει επίσης Αλαουίτες καθώς και Χριστιανούς, Δρούζους και άλλες θρησκευτικές μειονότητες. Σ΄αυτές περιλαμβάνονται ισχυροί και έμπειροι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες της Συρίας. Αν ο Άσαντ άρχισει να χάνει την ικανότητά του να ελέγχει αυτά τα ετερόκλητα στοιχεία που αποτελούν το καθεστώς της Συρίας, καθεστώς θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος μ΄ένα πραξικόπημα και τη βίαιη απομάκρυνση της οικογένειας από την εξουσία.

Ένα άλλο πιθανό σενάριο περιλαμβάνει τον συντονισμό με εξωτερικούς φορείς, πιθανόν το Ιράν και τη Ρωσία, οι οποίες έχουν δίκτυα ανταλλαγής απόρρητων πληροφοριών στη Συρία. Αν και το Ιράν και η Ρωσία παρέχουν σημαντική οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στο καθεστώς της Συρίας, διαθέτουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα νέο καθεστώς, αν κριθεί αναγκαίο . Η επιτακτική ανάγκη γι΄ αυτούς δεν είναι να κρατήσουν τον Al Assad στην εξουσία, αλλά να διατηρήσουν μια κυβέρνηση στη Συρία που θα παραμείνει φιλική προς τα συμφέροντά τους και δεν αποκλίνει πολύ από το status quo.

Η ικανότητα των συμμάχων της Συρίας να προκαλέσουν ένα πραξικόπημα είναι αμφισβητήσιμη. Επιπλέον, ένα πραξικόπημα είναι απίθανο προς το παρόν, επειδή το καθεστώς δεν δείχνει σημάδια διάλυσης και εξακολουθεί να κατέχει ένα μεγάλο στρατιωτικό μηχανισμό πληροφοριών.

Αν από το καθεστώς του Al Assad αποχωρήσουν , βασικά στοιχεία των Σουνιτών και των συναφών μειονοτήτων το ισχύον καθεστώς θα είχε πρόβλημα”.