Stratfor για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις ανησυχίες της ΕΕ για πιθανή έξοδο της Ελλάδας

Το Stratfor ασχολείται με τις καυτές πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην ανάλυσή του δεν αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και επιχειρεί να προβλέψει τι θα συμβεί μετά από τις εκλογές του Ιουνίου.

Κατ΄ αρχήν η ανάλυση του Stratfor “χρεώνει” την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στον Τσίπρα,ο οποίος “επέμεινε να αρνείται να δεσμευτεί για περαιτέρω μείωση των δαπανών”.Ωστόσο επισημαίνει ότι η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται διαρκώς,φθάνοντας στο 27%,με τις θέσεις που εκφράζει για τη λιτότητα που προσπαθούν να επιβάλουν οι Βρυξέλλες.

“Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να αναλάβει τη κυβέρνηση , θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την πολιτική αλλαγή στη Γαλλία με την εκλογή του Francois Hollande ,ελπίζοντας ότι αυτή θα δημιουργήσει μια ευκαιρία να μειωθεί η πίεση για τη λιτότητα στην Ελλάδα”,γράφει το Stratfor που συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι “ ο φόβος της αστάθειας στην Ευρώπη από μια ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη θα είναι αρκετός για να κερδίσει παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες… Οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας θα έχουν να κάνουν με τις αποδόσεις ομολόγων άλλων μεγαλύτερων χωρών που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι αγορές έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ισπανία λόγω της αδυναμίας του τραπεζικού της συστήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσπαθήσει να ηρεμήσει τις αγορές λέγοντας ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να διαχειριστεί μια έξοδο της Ελλάδας, αλλά στην πραγματικότητα οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος είναι ως επί το πλείστον άγνωστες”,τονίζει το Stratfor.

Κλείνοντας την ανάλυσή του το Stratfor επσημαίνει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση δεν θα έχει πολλά περιθώρια ελιγμών ,γιατί η Αθήνα χρειάζεται το πακέτο διάσωσης και η εκλογή Ολάντ από μόνη της δεν μπορεί να διασφαλίσει τίποτα στην Ελλάδα.Επιπλέον παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες απορρίπτουν τα μέτρα λιτότητας,θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.