Στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.Ένα πιθανό σενάριο.

Η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα από χθες το βράδυ,μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με το Γάλλο ομολογό του και με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο υπεύθυνος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε πως όλες οι εναλλακτικές πολιτικές δράσεις, περιλαμβανομένων και των κυρώσεων, θα εξετασθούν κατά τη συνδιάλεξη που θα έχει ο πρόεδρος με τους άλλους δύο ηγέτες.

    Ερωτηθείς ο ίδιος εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, ο Κάρνεϊ απάντησε στους δημοσιογράφους: «δεν αποκλείω διμερείς επιλογές. Δεν αποκλείω τίποτε».

   
Όπως τόνισε ο ίδιος, η κατάσταση στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα «απαιτεί άμεση δράση».
Ποιος θα αναλάβει αυτή την στρατιωτική επέμβαση.Το ΝΑΤΟ; Και ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας σε μία επιχείρηση που θα έχει πρώτα απ΄ όλα αντικειμενικό σκοπό την “επιβολή της ειρήνης” κι όχι τη διατήρησή της ;
Η Τουρκία πάντως είναι ήδη μέσα στο πνεύμα των συζητήσεων. Μια μικρή αρμάδα πολεμικών της πλοίων βρίσκεται ήδη στη Λιβύη και από χθες έχει δεσμεύσει περιοχή νότια της Κρήτης,για να κάνουν τα αεροσκάφη της εναέριο ανεφοδιασμό.
Η κατάσταση στη Λιβύη δεν είναι εύκολη. Ο Καντάφι έχει δείξει με πράξεις ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία όπως έκαναν ο Μπεν Άλι στη Τυνησία και ο Μουμπάρακ στην Αίγυπτο. Ενισχύει ήδη το στρατό του με εθελοντές από το Τσαντ και οποιαδήποτε δύναμη κι αν θελήσει να τον ρίξει από την εξουσία θα βρει αντίσταση.

Η συνεχιζόμενη κρίση στη Λιβύη και κυρίως η έλλειψη κάθε προοπτικής για εκτόνωση της έντασης έχει εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει στην περίπτωση μίας μεγάλης διακοπής στον εφοδιασμό με πετρέλαιο λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

   
Ο υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ τόνισε πως οι ΗΠΑ «έχουν πλήρη αίσθηση» πως οι αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου ενδέχεται να βλάψουν την αμερικανική οικονομία. Όπως πρόσθεσε όμως στους δημοσιογράφους, «προς ώρας, απλώς επιβλέπουμε την κατάσταση και συζητούμε με την ΙΕΑ και τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για τα όσα συμβαίνουν στις αγορές».