Σχέδιο διακήρυξης του Σ.Α. επεξεργάζονται ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. Τι περιλαμβάνει

   ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία επεξεργάζονται σχέδιο διακήρυξης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μεσολαβητικής αποστολής του Κόφι Αναν στη Συρία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

    Το κείμενο θα επισημοποιεί την συμφωνία της Δαμασκού για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού μέχρι τις 10 Απριλίου και την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία.

    Το σχέδιο «διακήρυξης» είναι μικρότερου βάρους από μια «απόφαση» και αναμένεται να διανεμηθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αύριο με στόχο να υιοθετηθεί την Πέμπτη. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στον ΟΗΕ, στο κείμενο θα επαναλαμβάνεται «η καταληκτική ημερομηνία της 10ης Απριλίου, θα αναφέρονται οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη αποστολής παρατηρητών σε περίπτωση τερματισμού της βίας και η ανάγκη για την έναρξη διαδικασίας πολιτικής μετάβασης» στη Συρία.

    Η ημερομηνία της 10ης Απριλίου δεν θα παρουσιασθεί ως τελεσίγραφο, για να μη προκληθεί οργισμένη αντίδραση της Ρωσίας. Το σχέδιο διακήρυξης διευκρινίζει ότι «το Συμβούλιο θα εξετάσει κάθε άλλο μέτρο που θα θεωρήσει κατάλληλο» εάν η Δαμασκός δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Ο Κόφι Αναν δήλωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Δαμασκός αποδέχθηκε να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις πόλεις της εξέγερσης και να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων μέχρι τις 10 Απριλίου. Μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών από την πλευρά του καθεστώτος, η συριακή αντιπολίτευση θα έχει στη διάθεσή της 48 ώρες για να τερματίσει επίσης τις πολεμικές επιχειρήσεις. Για την επιτήρηση της διαδικασίας, ο ΟΗΕ σκοπεύει να αναπτύξει 250 παρατηρητές οι οποίοι τα τελούν υπό την προστασία του συριακού στρατού. της ανάπτυξης των παρατηρητών θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Εν αναμονή, μία αποστολή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αποτελούμενη από έξι στρατιωτικούς και έναν πολίτη θα αναχωρήσει αυτήν την εβδομάδα για τη Δαμασκό για να εξετάσει επί τόπου τις συνθήκες για την ανάπτυξη της ομάδας των 250.

    Ακόμη και αν η ομάδα των παρατηρητών θα προέρχεται από τις δυνάμεις των κυανοκράνων που ήδη βρίσκονται στον Λίβανο ή στο Γκολάν, η ανάπτυξή της θα χρειασθεί τουλάχιστον δύο μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, αφού θα είναι αναγκαία η αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων και μέσων επικοινωνίας.

    Από την πλευρά της συριακής αντιπολίτευσης, ο βοηθός του Κόφι Αναν, ο Νάσερ αλ Κίντουα, εξασφάλισε τη συμφωνία όλων των μερών ως προς το σχέδιο έξι σημείων του Αναν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ. Ωστόσο, η συριακή αντιπολίτευση παραμένει επιφυλακτική για την πρόθεση της συριακής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Το σχέδιο Αναν προβλέπει, εκτός του τερματισμού της στρατιωτικής βίας από όλες τις πλευρές υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές, την απελευθέρωση όσων κρατούνται αυθαίρετα και την ελευθερία της κυκλοφορίας των δημοσιογράφων στη Συρία.