Συγκλονιστικές εικόνες από τα σύνορα της Λιβύης.172.000 άνθρωποι περιμένουν σωτηρία!

Οι εικόνες που φθάνουν από τα σύνορα της Λιβύης είναι συγκλονιστικές. Άνθρωποι που μέχρι πριν μερικές μέρες ζούσαν και δούλευαν στη χώρα του Μουαμάρ Καντάφι,φεύγουν κυνηγημένοι από το καθεστώς,το οποίο τους θεωρεί και αυτούς υπεύθυνους για την λαϊκή εξέγερση.

Πάνω 172 χιλιάδες άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα της Λιβύης προς την Τυνησία και την Αίγυπτο στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, ανακοινώθηκε από αξιωματούχο του ΟΗΕ που ζήτησε από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι να αφήσει ανοικτά τα σύνορα. 

   

Μετά από τις πληροφορίες, ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι απαγορεύουν στους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, η κ. Βάλερι Αμος, δεύτερη γενική γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις εξήγησε ότι αρμόδιοι του ΟΗΕ μελετούν εικόνες από δορυφόρους για να διαπιστώσουν την κίνηση που υπάρχει στα σύνορα.

   

«Μέχρι την Πέμπτη, πάνω από 172 χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν τη Λιβύη μέσα σε μια εβδομάδα, στην πλειοψηφία τους μετανάστες που επέστρεφαν στις πατρίδες τους», δήλωσε η κ. Αμος μιλώντας στον Τύπο επισημαίνοντας ότι στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες.

   

«Οι ανησυχίες μας τώρα είναι πως ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν τη Λιβύη χθες ήταν πολύ μειωμένος και εικάζουμε ότι αυξήθηκε ο αριθμός των φρουρών του καθεστώτος Καντάφι που εποπτεύουν τα σύνορα και απαγορεύουν την διέλευσή τους από τους πολίτες που θέλουν να φύγουν. Ελπίζουμε ωστόσο ότι η μετακίνηση του πληθυσμού θα συνεχιστεί», κατέληξε η κ. Αμος.

Η λιβυκή κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών έστειλε γραπτά μηνύματα (SMS) με τα οποία κατηγορεί τους ξένους που βρίσκονται στην Λιβύη ότι προσπαθούν να «δημιουργήσουν προβλήματα» και να «καταστρέψουν» την χώρα.

   

Αιγύπτιοι πρόσφυγες που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Τζέρμπα στην Τυνησία και οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει την Λιβύη έδειξαν ένα από τα μηνύματα, τα οποία εστάλησαν από την Libyana, την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

   

Ένα μήνυμα που εστάλη στις 19 Φεβρουαρίου και είναι γραμμένο στα αραβικά αναφέρει: «Οι ξένοι εισβολείς, Τυνήσιοι, Αιγύπτιοι, Σουδανοί, που έχουν διαβατήρια από χώρες του Κόλπου, έχουν χρήματα και συνάλλαγμα και διαθέτουν εξοπλισμό και εξελιγμένο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Αυτό δείχνει σαφέστατα την έκταση της συνωμοσίας που ετοιμάζουν εναντίον μας. Αυτοί οι εχθροί θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε εμάς και να καταστρέψουν την χώρα, την Λιβύη και να εμποδίσουν την διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης».

   

«Αναφέρουν ότι οι Αιγύπτιοι μεταφέρουν στην Λιβύη ψυχοτρόπα και νευροληπτικά φάρμακα, ναρκωτικά με σκοπό να κάνουν τους Λίβυους να χάσουν τα λογικά τους. Ο Καντάφι το είπε στην κρατική τηλεόραση» δήλωσε ο Αμπντελσαμάντ Αχμεντ, ένας νεαρός Αιγύπτιος πρόσφυγας, ο οποίος επιστρέφει στο Κάιρο.