Σύγκρουση μέχρις εσχάτων στη Λιβύη! Πάνω από 1000 οι νεκροί.

«Οι πόλεις Ζαουΐγια και Μισράτα, όπως κι άλλες πόλεις στον ανατολικό τομέα της Λιβύης, είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων».
Μ΄ αυτή τη λακωνική ανακοίνωση το Συμβούλιο Εξεγερμένων στη Βεγγάζη έδωσε ένα μήνυμα ότι το καθεστώς Καντάφι αντεπιτίθεται αλλά δεν κερδίζει.

Ο θάνατος παραμονεύει παντού στη Λιβύη, όπου γίνεται ένας από τους σκληρότερους εμφύλιους πολέμους.Μόνο ο απολογισμός των τελευταίων ωρών το αποδεικνύει.

Οι εξεγερμένοι απέναντι στο καθεστώς Καντάφι ανέφεραν ότι, από τις μάχες σε πόλεις της ανατολικής Λιβύης κατά το τρέχον 24ωρο «τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

  

Από τη Βεγγάζη, εκπρόσωπος των εξεγερμένων ανέφερε ότι από τις συγκρούσεις στη Μισράτα, σήμερα, «οι νεκροί ανέρχονται στους 15 ενώ οι τραυματίες στους 38». Ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο ξένοι δημοσιογράφοι, ο ένας απασχολείται στο γαλλικό δορυφορικό κανάλι ‘Γαλλία 24’.

   

Μαίνονται γιά ώρες οι συγκρούσεις στη Μισράτα, όπου στην περίμετρο κυκλοφορούν κυβερνητικά τεθωρακισμένα, με σαφή πρόθεση να εισβάλουν στη Μισράτα.

   

Κυβερνητικά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν αποθήκη με ιατρικό υλικό στην ίδια πόλη, όπως και κυβερνητικά κτήρια, που έχουν καταλάβει οι εξεγερμένοι.

   

Από την πλευρά τους, οι εξεγερμένοι δίνουν την εκδοχή ότι «ιδίως η νεολαία πανηγυρίζει στη Μισράτα γιά τη σύλληψη αρκετών καθεστωτικών, αλλά και την κατάληψη ενός τεθωρακισμένου άρματος».

   

Μάχες μαίνονται και στη μικρότερη πόλη Μπιν Ζαουάντ, στα 100 χλμ.ανατολικά της Σίρτης, με απολογισμό 5 νεκρούς, 14 τραυματίες– με τάση βέβαια αυξητική…

   

Οι εξεγερμένοι επιχειρούν από τα δυτικά να φθάσουν στη Σίρτη (την ιδιαιτέρα πατρίδα του Μουάμαρ Καντάφι), ενώ συγχρόνως οι κυβερνητικές δυνάμεις πολιορκούν μερικές πόλεις, που έχουν περάσει στον έλεγχο των εξεγερμένων.

   

Οι εξεγερμένοι βεβαιώνουν ότι έχουν τον έλεγχο των πόλεων Ρας Λανούφ, που είναι πετρελαϊκός κόμβος, αλ Μπουρίκα, όπως και του ιστορικού Τομπρούκ.

   

Κάτοικοι της Ρας Λανούφ δηλώνουν ότι οι καθεστωτικοί πληρώνουν τους κατοίκους κοντινών χωριών, γιά να λάβουν θέσεις μέσα στα σπίτια κι απ εκεί να πλήξουν τους εξεγερμένους.

   

Στην ίδια την Τρίπολη παρατηρούνται λαϊκοί πανηγυρισμοί, αφότου η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι «πέρασαν ήδη στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων οι παραθαλάσσεις πόλεις της ανατολικής Λιβύης». 

   

Ανεμίζουν, εκεί, πολλές πράσινες σημείες, ρίχνονται πυρά αυτομάτων όπλων στον αέρα, ακούγονται τα κλάξον ιδιωτικής χρήσης οχημάτων.

   

Ο αριθμός των νεκρών από τις πολυήμερες συγκρούσεις, αφότου την 15η Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν οι πρώτες ενέργειες γιά την ανατροπή του 41χρονου καθεστώτος, «έχει –προ πολλού– ξεπεράσει τους χίλιους νεκρούς», σύμφωνα με πάρα πολλές συγκλίνουσες πηγές μέσα στη Λιβύη.