Συμβαίνουν στη Γαλλία: Ενοχος για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος ο Σιράκ

Ενοχο για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εμπιστοσύνης έκρινε γαλλικό δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ, σε υπόθεση διαφθοράς την περίοδο που ήταν δήμαρχος Παρισίων.

Ο Ζακ Σιράκ κρίθηκε ένοχος των κατηγοριών υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος το οποίο διοχέτευε σε πολιτικούς του φίλους, την εποχή που ήταν δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας (1997 και 1995) και οικοδομούσε το κεντροδεξιό Γκωλικό κόμμα που τον οδήγησε στην ανάληψη της Γαλλικής Προεδρίας .

Το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην Γάλλο πρόεδρος σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή.

Η κατηγορία αφορούσε «εικονικές προσλήψεις» από τον Δήμο χωρίς να υπάρχει «πραγματική εργασιακή προσφορά» από τα προσληφθέντα άτομα. Σε σύνολο 43 περιπτώσεων οι 22 παραγράφησαν λόγω παλαιότητας.

Η εισαγγελία του Παρισιού έχει ζητήσει την απαλλαγή του Ζακ Σιράκ από τις κατηγορίες, καθώς επίσης και άλλων εννέα ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αρκετοί καταδικάστηκαν για την υπόθεση το 2004, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού και νυν υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ο οποίος κρίθηκε ένοχος για κακή διαχείριση δημοσίου χρήματος.

Ολα αυτά στη Γαλλία. Γιατί στην Ελλάδα, «εάν έχετε στοιχεία, στείλτε τα στη Δικαιοσύνη»… Και εάν αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, θα τους κρίνει η Βουλή…