Σύνοδος ΝΑΤΟ-Σικάγο:η Συμμαχία προσπαθεί να διαχειριστεί την ήττα στο Αφγανιστάν

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον ονόμασε “αναγκαίο πόλεμο”.Οι ΗΠΑ τον ξεκίνησαν μετά από την 11η Σεπτεμβρίου.11 χρόνια μετά οι Ταλιμπάν δείχνουν ανίκητοι,η διαφθορά κυριαρχεί και η επιχείρηση “ειρήνευσης” στο Αφγανιστάν έχει κολλήσει στην άμμο.

Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα του Αφγανιστάν, την οποία ο Ομπάμα και οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ καλούνται να συζητήσουν από χθες στο Σικάγο. Κεντρικό θέμα η αποχώρηση και η στρατηγική που πρέπει να χαραχθεί ώστε μετά απ΄ αυτή να μην επικρατήσει το χάος που είχε ακολουθήσει την έξοδο των Σοβιετικών ,το οποίο και οδήγησε στην άνοδο της Αλ Κάϊντα.

Καμία χώρα δεν δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει αυτό τον ανώφελο πόλεμο και όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να παραδοθεί η χώρα σ΄ ένα αξιόμαχο στρατό και μια αξιόπιστη αστυνομία,μέχρι το τέλος του 2014.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Ομπάμα και άλλοι ηγέτες του κόσμου θα είναι να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι το Αφγανιστάν αξίζει την επένδυση.

Αυτός ο πόλεμος έχει στοιχίσει ήδη τις ζωές τουλάχιστον 3.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ .Αυτό δεν μπορεί να μην έχει συνέπειες.Στην Ευρώπη ο πόλεμος αυτός ποτέ δεν είχε υποστήριξη.Το ίδιο συμβαίνει πια και στις ΗΠΑ.

Μόνο το 27% των Αμερικανών λένε ότι στηρίζουν το πόλεμο, ενώ το 66% αντιτίθενται.

Παρά την 11χρονη εκστρατεία οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να πραγματοποιούν θεαματικές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και δολοφονίες όσων εργάζονται για τη κυβέρνηση.

Υπάρχει κάποια πρόοδος;

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ οι Αφγανοί έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την περίθαλψη. ΑυτοκινητόδρομοΙ κατασκευάζονται, αν και οι περισσότεροι δρόμοι της Καμπούλ είναι ακόμη χωματόδρομοι .

Ένα δίκτυο κατασκευής σιδηροδρόμων έχει προγραμματιστεί. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την ανάθεση των συμβάσεων για το χαλκό, τον σίδηρο και το χρυσό για να αποκομίσουν έσοδα από τεράστιο ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο. Πολλά υπουργεία έχουν αναβαθμιστεί και να μεταρρυθμιστεί.

Η Αφγανικής αστυνομία και οι στρατιώτες έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν την ασφάλεια σε μεγάλες περιοχές της χώρας.Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα λιποταξίας και οι περισσότεροι νέοι στρατιώτες είναι αναλφάβητοι.Περιπτώσεις αφγανικών δυνάμεων που έρχονται σε συμφωνίες με τους Ταλιμπάν επίσης καταγράφονται.

Θα προλάβει το ΝΑΤΟ μέχρι το 2014 να διορθώσει όλα αυτά; Απίθανο.

Η αποστολή στο Αφγανιστάν μοιάζει να είναι καταδικασμένη.΄Οπως ακριβώς είχε εκτιμηθεί από τη πρώτη ημέρα που ξεκίνησε