Συνταγματάρχης στο καθεστώς Καντάφι,αρχηγός του νέου Λιβυκού στρατού

 Ένας πρώην συνταγματάρχης του λιβυκού στρατού και νυν υφυπουργός Άμυνας διορίστηκε  επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας, όπως ανακοίνωσαν μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

   

Ο Γιούσεφ αλ-Μανγκούς «διορίστηκε αρχηγός του γενικού επιτελείου του εθνικού λιβυκού στρατού», είπε ο Αμπντελραζάκ αλ-Αράντι, διευκρινίζοντας ότι ο νέος αρχηγός προήχθη ταυτόχρονα στο βαθμό του στρατηγού.

   

Η θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου είχε μείνει κενή μετά τη δολοφονία του Αμπντελφατάχ Γιουνές ο οποίιος διοικούσε τις δυνάμεις των ανταρτών στην ανατολική Λιβύη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

   

Ένα άλλο μέλος του Συμβουλίου, ο Φάτι Μπαάτζα, επιβεβαίωσε το διορισμό του Μανγκούς, προσθέτοντας ότι την υποψηφιότητά του στήριζαν ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ και ο πρωθυπουργός Άμπντελ Ραχίμ αλ-Κιμπ.

   

Ο Γιούσεφ αλ-Μανγκούς είχε αποστρατευτεί όταν ξέσπασε, τον περασμένο Φεβρουάριο, η εξέγερση που εξελίχθηκε σε ένοπλη σύγκρουση και οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Καντάφι. Ανέλαβε επικεφαλής των ανταρτικών δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη μέχρι τον Απρίλιο, όταν συνελήφθη από τις δυνάμεις του Καντάφι κοντά στην Μπρέγκα. Φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε στα τέλη Αυγούστου, όταν κατελήφθη η Τρίπολη.

    Πολλοί αξιωματικοί του τακτικού στρατού είχαν επικρίνει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο γιατί καθυστερούσε να διορίσει το νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου, θεωρώντας ότι έτσι αργοπορούσε η αναδιοργάνωση του στρατού και η ενσωμάτωση των ανταρτών στις ένοπλες δυνάμεις. Τον Νοέμβριο περίπου 150 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί συναντήθηκαν στην Αλ-Μπάιντα και όρισαν νέο αρχηγό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, προσπαθώντας να φέρουν το Συμβούλιο προ τετελεσμένου γεγονότος. Ο διορισμός αυτός ωστόσο δεν επικυρώθηκε ποτέ.

   

Υποψήφιος για τη θέση ήταν επίσης ο Σάλεμ Τζόχα, ένας στρατηγός από τη Μιζουράτα.