Συρία: Ο γ.γ. του ΟΗΕ καλεί τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκιμουν κάλεσε σήμερα τις συριακές αρχές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και την αντιπολίτευση της χώρας να συνεργαστεί πλήρως, χαρακτηρίζοντας «εύθραυστη» την εκεχειρία που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Οι συριακές αρχές πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» ενώ «οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει επίσης να συνεργαστούν πλήρως» ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Άναν, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, δήλωσε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που συμμετείχε στην ίδια συνέντευξη, ζήτησε επίσης από τη Δαμασκό «να σεβαστεί πλήρως και επειγόντως το σχέδιο των έξι σημείων«.

Ο Μπαν διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός δεν εξετάζει προς το παρόν την πιθανότητα να παράσχει στρατιωτική προστασία στους παρατηρητές του ΟΗΕ που θα μεταβούν στη Συρία. «Πιστεύουμε ότι την ελευθερία κινήσεών τους πρέπει να την εγγυηθούν» οι συριακές αρχές, υπογράμμισε.

Οι πρώτοι διεθνείς παρατηρητές ξεκίνησαν σήμερα την αποστολή επιτήρησης της εκεχειρίας. Ήδη βρίσκονται στη Συρία έξι άοπλοι παρατηρητές, υπό τη διοίκηση του Μαροκινού συνταγματάρχη Άχμεντ Χιμίς. Η αποστολή τους ωστόσο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, αφού σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και λιποτακτών έχουν ξαναρχίσει στα βορειοδυτικά της χώρας και ο στρατός βομβάρδισε ξανά την Χομς. Η οργάνωση αυτή ανέφερε ότι σήμερα έχασαν τη ζωή τους δύο πολίτες.