Συρία:ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών

 Περισσότεροι από 6.200 άνθρωποι, στους οποίους περιλαμβάνονται και εκατοντάδες παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη των κινητοποιήσεων κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον περασμένο Μάρτιο, όπως υποστηρίζει μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

   

Η οργάνωση Avaaz που εδρεύει στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι έχει συλλέξει αποδείξεις που κάνουν λόγο για 6.237 θανάτους πολιτών και στρατιωτών. Από αυτούς, οι 617 πέθαναν από βασανιστήρια ενώ τουλάχιστον 400 θύματα ήταν παιδιά.

   

Η τελευταία εκτίμηση του ΟΗΕ για τους νεκρούς στη Συρία ήταν περίπου 5.000.

   

«Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στη φρίκη της Συρίας. Ένας στους 300 Σύρους έχει σκοτωθεί ή φυλακιστεί», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Ρίκεν Πατέλ.

   

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: είτε να παραμείνει απαθής καθώς ο εμφύλιος πόλεμος σαρώνει τη χώρα ή να εντείνει τις πιέσεις για την ανατροπή του Άσαντ», πρόσθεσε.

   

Από τον Μάρτιο οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει τουλάχιστον 69.000 ανθρώπους αλλά οι 32.000 από αυτούς έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

   

Τα θύματα πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του Άσαντ επισκιάστηκαν και αντικαταστάθηκαν από βίαιες συγκρούσεις με λιποτάκτες ή ένοπλες ομάδες που αυτοαποκαλούνται «Ελεύθερος Συριακός Στρατός». Η Avaaz υπολογίζει ότι 917 από τα θύματα σκοτώθηκαν σε αυτές τις συγκρούσεις.

   

Η οργάνωση διαθέτει περισσότερους από 50 παρατηρητές στην περιοχή, οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες. Ο κάθε θάνατος προτού καταγραφεί επιβεβαιώνεται από τρία άτομα στα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνεται ένας συγγενής του νεκρού και ο κληρικός που τέλεσε την κηδεία. Με βάση τους υπολογισμούς της Avaaz, το 40% των θυμάτων προέρχονται από την πόλη Χομς.

   

Στο μεταξύ, μια ομάδα απεσταλμένων του Αραβικού Συνδέσμου έφτασε σήμερα στη Δαμασκό για να προετοιμάσουν το έδαφος για τους παρατηρητές οι οποίοι θα αναλάβουν με τη σειρά τους να εκτιμήσουν εάν η Συρία εφαρμόζει το σχέδιο για τον τερματισμό της βίας.

   

«Φτάσαμε στη Δαμασκό με ασφάλεια», είπε ένας σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ Ελαράμπι.

2000 νεκροί στρατιώτες

Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις ενόπλων από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

   

Ο απολογισμός αυτός αναφέρεται σε μια επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το συριακό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

   

«Απαντώντας στην παραπλανητική έκθεση (των Ηνωμένων Εθνών) για την κατάσταση στη Συρία (…) ενημερώσαμε το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι ο αριθμός των μαρτύρων μεταξύ των μελών των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού ξεπέρασε τις 2.000», τονίζεται στην επιστολή αυτή.