Συρία:η σφαγή δεν έχει τέλος κι όλοι «παίζουν διπλωματία»

 Τουλάχιστον 26 άνθρωποι, οι περισσότεροι στρατιώτες και αντάρτες, σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία, ημέρα της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας Κοφι Αναν στη χώρα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

   

Τουλάχιστον 21 λιποτάκτες, 19 στρατιώτες και 15 άμαχοι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι σε μάχες στην επαρχία Ιντλέμπ, την οποία από το πρωί βομβαρδίζουν οι δυνάμεις του συριακού στρατού, διευκρίνισε ο πρόεδρος του παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν. 

   

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε ανακοινώσει πως καθεστωτικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Ιντλέμπ.

   

«Στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν στην πόλη Ιντλέμπ, ενώ οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις» ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες συνεχίζονται, τόνισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

   

Τουλάχιστον 14 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των βιαιοτήτων στην πόλη από το πρωί, ενώ 150 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Συνάντηση Άσαντ με Κ.Ανάν

  Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Αναν εξέφρασε στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ την «βαθιά του ανησυχία» για την αιματηρή καταστολή της αντικαθεστωτικής εξέγερσης, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. 

   

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του οργανισμού, ο Αναν έκανε «πολλές προτάσεις» στον σύρο πρόεδρο για τον τερματισμό των βιαιοτήτων, που μέχρι σήμερα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 8.500 ανθρώπων.

Η Τουρκία θα προσπαθήσει να στείλει βοήθεια στη Συρία

Μια «Εφοδιοπομπή για την Ειρήνη», που την αποτελούν σύριοι και ξένοι ακτιβιστές, θα προσπαθήσει να εισέλθει στη Συρία στις 15 Μαρτίου από τα τουρκικά εδάφη για να προσφέρει ιατρική βοήθεια στο συριακό λαό, με αφορμή την πρώτη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης στη χώρα. 

   

Η «Εφοδιοπομπή για την Ειρήνη» είχε προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να εισέλθει στη Συρία τον Ιανουάριο. 

   

«Θα προσπαθήσουμε να περάσουμε τα σύνορα στο φυλάκιο Ονκουπινάρ», δήλωσε ο Μοαγιάντ Σκαφ, εκπρόσωπος των ακτιβιστών από πολλές χώρες που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα των δύο χωρών. 

   

Ο Σκαφ αναφέρθηκε ειδικά στην παρουσία ακτιβιστών από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. 

   

«Θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε βοήθεια στον συριακό λαό. Ελπίζουμε πως οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βρεθούν στο πλευρό μας και υπολογίσουμε στην υποστήριξη τους σε όλον τον κόσμο», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στο Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα. 

   

Στις 12 Ιανουαρίου, περίπου 200 ακτιβιστές προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα, αλλά τους σταμάτησε η τουρκική αστυνομία πριν φτάσουν στο φυλάκιο Ονκουπινάρ, 15 χιλιόμετρα μακρύτερα. 

   

Η Τουρκία είναι η χώρα που δέχεται τους περισσότερους σύρους πρόσφυγες.