Συρία-Άσαντ: το τελικό παιχνίδι. Οι επιλογές και το δίλημμα του καθεστώτος

Οι Αμερικανοί αναλυτές του Stratfor, βλέπουν ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασάντ στη Συρία βρίσκεται σε κατάρρευση.

“Οι αποστασίες έχουν κλιμακωθεί από τον περασμένο μήνα, αλλά το μέγεθος του προβλήματος του αλ Ασαντ έγινε σαφές στις 6 Ιουλίου, όταν έγινε γνωστή η φυγή του Manaf Tlass,που ήταν είχε “δεσμούς αίματος” με τους Άσαντ”,γράφει. Κι αυτό έδειξε το “σπάσιμο των δεσμών με τους σουνίτες που είχαν συμβάλει στη διατήρηση στην εξουσία της μειονότητας των Αλαουιτών ,εδώ και “ τέσσερις δεκαετίες.

“Το επόμενο χτύπημα ήρθε τη 18η Ιουλίου με μια βομβιστική επίθεση στο κτίρο της Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό, που απομακρύνεται αρκετά από τα κορυφαία αφεντικά ασφαλείας του καθεστώτος”,γράφει το Stratfor το οποίο αναφέρει ότι όσοι ήταν μέσα στο κτίριο ήταν ύποπτοι για ένα πιθανό πραξικόπημα:

“ Ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Dawoud Rajha,ο πρώην υπουργός Άμυνας Hasan Turkmani, ο υπουργός Εσωτερικών M.Shaar, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Hisham Biktyar και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Assef Shawkat (για τον οποίο, φημολογείται να έχει δολοφονηθεί από το καθεστώς πριν από την έκρηξη) – ήταν ύποπτοι σε σενάρια πραξικοπήματος για το παλάτι…

Υπάρχουν κάποιες αόριστες ενδείξεις ότι η βομβιστική επίθεση ήταν μια προληπτική κίνηση του Άσαντ για την “εξάλειψη” των ύποπτων πραξικοπηματιών. Είτε ήταν μια σκόπιμη ενέργεια από τον Άσαντ ή ένδειξη της αποτελεσματικότητας των ανταρτών στη διείσδυσή τους στο καθεστώς, η επίθεση αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το καθεστώς καταρρέει.

Υπήρξαν πάρα πολλές αποστασίες, δολοφονίες και συλλήψεις και πολλά μέλη του καθεστώτος δεν είναι βέβαια για το μέλλον τους.Κι αυτό φέρνει την απώλεια της ενότητας.

Ο Σύρος πρόεδρος αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Μπορεί να επιχειρήσει τη φυγή πριν ακόμη και η προσωπική του ασφάλεια βρεθεί σε κίνδυνο, ή μπορεί να προσπαθήσει να κρατηθεί στην εξουσία και να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Όλα δείχνουν ότι θα επιχειρήσει το δεύτερο,αλλά είναι δύσκολο να τα καταφέρει”.