Θα γίνει η Λιβύη ,νέο Ιράκ;

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στη Λιβύη; Η επιχέιρηση των 90 ημερών όπως διαβεβαίωναν οι δυτικοί ηγέτες όλο και παρατείνεται και το κυριότερο δεν φαίνεται να μπορεί να τελειώσει σύντομα. Οι πρώτες αμφιβολίες και προβληματισμοί  έχουν αρχίσει να εκφράζονται. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα των L.A Times.

Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική. Αλλά ήταν η ελπίδα που οδήγησε το ΝΑΤΟ στην απόφαση να ξεκινήσει πόλεμο ενάντια του Καντάφι σχεδόν τρεις μήνες πριν.

Ήδη το Μάρτιο, όταν οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ήλπιζαν ότι το καθεστώς θα θρυμματιζόταν κατά το σοκ και δέος των σύγχρονων πυρομαχικών, καθώς και ότι οι Λίβυοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα ανέτρεπαν τον ηγέτη τους.

Τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Αντ ‘αυτού, ο Νικολά Σαρκοζί , ο Ντέιβιντ Κάμερον , ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι σύμμαχοί τους είναι βυθισμένοι σε μια επιμήκυνση του πολέμου. Από τις 90 ημέρες βομβαρδισμών που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, ήδη η επιχείρηση παρατείνετε για άλλους τρεις μήνες και πρόσφατα ο Βρετανός ΥΠΕΞ δήλωσε στο BBC ,ότι οι βομβαρδισμοί μπορεί να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αναγκάσουν το Καντάφι αποχωρήσει. Η στρατιωτική κλιμάκωση, οι ενισχύσεις προς τους αντάρτες,η ρωσική διαμεσολάβηση είναι μερικές από τις επιλογές.

Αλλά ο Καντάφι δεν δείχνει διατεθειμένος να αποχωρήσει και το ΝΑΤΟ μπορεί να πρέπει να πάρει σύντομα μια δύσκολη απόφαση. Οι βρετανικές εφημερίδες ήδη αναφέρουν ότι βετεράνοι Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Λιβύη για εντοπισμό στόχων για τους βομβαρδισμούς του NATO. Όμως θα πρέπει να εξετάσουν και την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων.

Οι Σρκοζί και Κάμερον είχαν διαβεβαιώσει τους πολίτες τους ότι η επιχείρηση στη Λιβύη “δεν θα είναι Ιράκ”. Ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες γι΄ αυτές τις διαβεβαιώσεις.