Τα γυρνάνε πάλι οι Αμερικανοί.»Δεν είναι στόχος η πτώση Καντάφι».

Στόχος της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη δεν είναι η ανατροπή του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι γιατί «κάθε αλλαγή καθεστώτος» είναι «ιδιαίτερα περίπλοκη», δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

   

«Οπως έχουμε δει στο παρελθόν, μια αλλαγή καθεστώτος είναι κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο.Άλλοτε χρειάζεται πολύς καιρός, άλλοτε συμβαίνει γρήγορα. Ομως, αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ στόχο της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη», υποστήριξε ο Γκέιτς στην εκπομπή «Thiw Week» του ABC.

   

«Στη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης, ένα από τα πιο ουσιαστικά πράγματα είναι, κατά τη γνώμη μου, να μην καθορίζει κανείς στόχο που δεν είναι βέβαιος ότι θα επιτύχει», τόνισε.

   

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, συνεργάτες του Μουάμαρ Καντάφι έχουν αρχίσει να τον εγκαταλείπουν και ν΄αλλάζουν στρατόπεδο μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη.

   

«Υπάρχουν πολλοί διπλωμάτες και ανώτεροι αξιωματικοί στη Λιβύη που αλλάζουν στρατόπεδο, γιατί βλέπουν πώς θα καταλήξουν τα πράγματα», τόνισε.

   

Ο αμερικανός υπουργός προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Λιβύη απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Τυνησία και την Αίγυπτο και να «θέσει σε κίνδυνο» τις επαναστάσεις στις δυο αυτές γειτονικές χώρες.

   

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Υεμένη, ο αμερικανός υπουργός τόνισε ότι η πτώση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ ή η αντικατάστασή του από μια «πιο αδύναμη» κυβέρνηση θ΄αποτελούσε «πραγματικό πρόβλημα» για τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της Αλ-Κάιντα.

   

«Εάν η κυβέρνηση πέσει ή αντικατασταθεί από μια πολύ πιο αδύναμη, τότε θα αντιμετωπίσουμε περισσότερες δυσκολίες στην Υεμένη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

   

«Η πιο δραστήρια πτέρυγα και ίσως και η πιο επιθετική της Αλ-Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, δρα από την Υεμένη και με τον πρόεδρο Σάλεχ και με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης έχουμε συνεργασία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα», υπογράμμισε ο Γκέιτς.