Τα ηγετικά μέλη της Αλ Κάιντα- ποιος είναι ο Στρατηγός και ο Χασάπης-τι κάνει ο Λογιστής και ο Φυλακισμένος

Όταν έπεσε και η τελευταία σφαίρα στην έπαυλη του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο, ανέπνευσαν ανακουφισμένοι. Η επιχείρηση είχε αίσιο τέλος. Ο Νο1 καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμος κείτονταν νεκρός από τις σφαίρες των SEALS. Οι χαρές και τα πανηγύρια όμως στην Ουάσιγκτον δεν κράτησαν πολύ. Μπορεί ο Λάντεν να ήταν νεκρός ύστερα από μάχη 40 λεπτών την οποία μάλιστα παρακολούθησαν LIVE από τις κάμερες που έφεραν στα κράνη τους οι επίλεκτοι στρατιώτες, ο Πρόεδρος Ομπάμα και λίγοι επιτελάρχες του, όμως όλοι ήξεραν ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν…
 
Η Αλ Κάιντα δεν έχει εξαρθρωθεί και πολλά μέλη της και στενοί συνεργάτες του νεκρού Λάντεν κυκλοφορούν ελεύθεροι. Στις ΗΠΑ ήδη από χθες βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, όπως τότε την 11η Σεπτεμβρίου. Τώρα φοβούνται την αντίδραση και την εκδίκηση των τρομοκρατών.
 
Το onalert σας παρουσιάζει τον στενό κύκλο της Αλ Κάιντα. Θα δείτε ένα προς ένα τα ηγετικά μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης και τι έχουν απογίνει τόσο μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, όσο και μετά τον θάνατο του ηγέτη τους. Η αλήθεια είναι ότι η Αλ Κάιντα έχει δεχτεί ισχυρότατα πλήγματα μετά την 11η Σεπτεμβρίου και πολλά ηγετικά της στελέχη έχουν συλληφθεί, και σκοτωθεί. Υπάρχουν και άλλα όμως που διαφεύγουν…
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές η Αλ Κάιντα λειτουργούσε με στεγανά. Με στενούς ομόκεντρους κύκλους, όπου ο πυρήνας ήταν ο Λάντεν και γύρω του περιστρέφονταν οι υπόλοιποι. Τα μέλη των εξωτερικών κύκλων ήταν κυρίως εκτελεστικά όργανα και δεν γνώριζαν για λόγους ασφαλείας τα μέλη των εσωτερικών κύκλων. Για να αλλάξει κάποιος κύκλο και να μπει στο στενότερο περιβάλλον του Οσάμα έπρεπε να δώσει “σκληρές εξετάσεις” με ότι αυτό συνεπάγεται, και να εκτελέσει αρκετές αποστολές.
 
Γύρω λοιπόν από τον Σαουδάραβα Μπιν Λάντεν υπήρχαν (όταν η Αλ Κάιντα ήταν στην παντοδυναμία της) έξη άνθρωποι, στενοί συνεργάτες, σκιά του ηγέτη τους. Ας δούμε τι έχουν απογίνει:
 
AYMAN AL ZAWAHIRI

Ο “δεύτερος τη τάξη” μετά τον Μπιν Λάντεν. Τα τελευταία 10 χρόνια θεωρείται η σκιά του Οσάμα. Πρόκειται για ένα βετεράνο ηγέτη της Αιγυπτιακής JIHAD. Γιατρός στο επάγγελμα τα παράτησε όλα και ακολούθησε τον Λάντεν. Κατά το παρελθόν πριν ξεκινήσει τη δράση του με την Αλ Κάιντα είχε φυλακιστεί στις Αιγυπτιακές φυλακές από τις αρχές της χώρας του, για τις ακραίες θρησκευτικά θέσεις του. Σήμερα αγγίζει τα 60. Είναι ζωντανός και κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται. Οι ΗΠΑ τον θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνο.
 
ABDUL HADI AL IRAQI

Ο επονομαζόμενος “βοηθός” του Οσάμα. Κουρδικής καταγωγής , ο Λάντεν τον εμπιστευόταν περισσότερο από όλους τους στενούς του συνεργάτες. Θεωρείται από πολλούς ως ο εγκέφαλος των αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο. Ικανότατο στέλεχος της οργάνωσης συνελήφθη στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ το 2007 και ενώ βρισκόταν σε αποστολή που του είχε αναθέσει ο ίδιος ο Λάντεν να οργανώσει την Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Είναι ζωντανός. Τώρα βρίσκεται στο Γκουαντάναμο. Από πολλούς θεωρείται η σύλληψη του τεράστιο πλήγμα για την οργάνωση.
 
ABU YAHYA AL LIBBY

Το “ανερχόμενο αστέρι”, όπως τον αποκαλούν, της Αλ Κάιντα. Μόλις 40 ετών. Με πλούσια δράση βομβιστικών επιθέσεων στο ενεργητικό του, εμφανιζόταν στα τελευταία βίντεο που ανέβαζε η Οργάνωση στο διαδίκτυο. Αναλυτές πιστεύουν λοτι ο Λάντεν το είχε στον στενό του κύκλο λόγω του νεαρού της ηλικίας του για να προσεγγίσει τους νέους ανθρώπους. Δεν είχε ιδιαίτερη πείρα σε υψηλό επίπεδο. Τον χαρακτηρίζουν πάντως σαν το “αστέρι” της οργάνωσης. Είναι ζωντανός και κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται.
 
ABU FARRAJ AL LIBBY

Στον στενό πυρήνα του Λάντεν. Ο επονομαζόμενος “πιστός”. Δεν παρουσίασε κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες, εκτελούσε όμως πιστά τις αποστολές που του ανατίθεντο από τον ίδιο τον Οσάμα. Είναι ζωντανός. Έχει συλληφθεί από το 2005 στην επαρχία Μαρντάν στο Πακιστάν και ενώ προσπαθούσε να περάσει στο Αφγανιστάν για μια επιχείρηση κατά του ΝΑΤΟ. Τώρα είναι στο Γκουαντάναμο.
 
ABU ZUBAYDAH

“Ο Λογιστής”. Έτσι τον αποκαλούσαν στην Αλ Κάιντα. Ακολουθούσε τυφλά τον Λάντεν , ήταν πιστός του σύντροφος αλλά χωρίς καθόλου ηγετικές ικανότητες.Είχε επιφορτιστεί με τα οικονομικά της οργάνωσης. Συνελήφθη το 2002 στην επαρχία Φαιζαλαμπάντ του Πακιστάν. Τώρα βρίσκεται στις φυλακές του Γκουαντάναμο.
 
MOHAMMED ATEF

“Ο διοικητής”. Αυτό ήταν το ψευδώνυμο του στην οργάνωση. Ικανότατος στη διοίκηση μονάδων σε ανταρτοπόλεμο στα βουνά αλλά και σε αντάρτικο πόλης ο Λάντεν όχι μόνο τον εμπιστευόταν αλλά τον έχρισε στρατηγό. Οργάνωσε τις περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις της οργάνωσης μέχρι το 2001. Σκοτώθηκε στην Καμπούλ τον Νοέμβριο του 2001, όταν το “στρατηγείο” του στα βουνά λίγο έξω από την πόλη, δέχτηκε μαζικό βομβαρδισμό από ρουκέτες.
 
Οι 6 αυτοί άνθρωποι αποτελούν τον σκληρό εσωτερικό κύκλο της Αλ Κάιντα. Υπάρχει όμως και άλλος ένας σκληρός κύκλος από 5 ανθρώπους που κυρίως είχαν εκτελεστικές εξουσίες από τον Λάντεν.
Ο Εξωτερικός κύκλος λοιπόν αποτελούνταν από :
 
ABU MUSAB AL ZARQAWI

Ο επονομαζόμενος “χασάπης”. Με καταγωγή από την Ιορδανία. Ήταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ μέχρι το 2006, οπότε και σκοτώθηκε από αμερικάνικη βόμβα. Φόβος και τρόμος κυρίως για την απάνθρωπη βία που χρησιμοποιούσε. Εμφανίζεται σε πολλά βίντεο να απαγγέλλει εδάφια του Κορανίου και στη συνέχεια να κόβει αργά τους λαιμούς δυτικών απαχθέντων από την οργάνωση. Φανατικός Σουνίτης είχε ένα μικρό στρατό που τον προστάτευε.
 
KHALID SHEIKH MOHAMMED

Ο “οργανωτής”. Θεωρείται σαν τον αρχιτέκτονα και σχεδιαστή της επίθεσης την 11η Σεπτεμβρίου. Πριν ενταχθεί στην Αλ Κάιντα οι ειδικοί τον χαρακτηρίζουν σαν freelancer τρομοκράτη. Συνελήφθη το 2003 στο Πακιστάν και τώρα “απολαμβάνει” τη ζωή στην Κούβα και συγκεκριμένα… στις φυλακές του Γκουαντάναμο. Τον ογκώδη φάκελο του συνοδεύουν δυο λέξεις: Χαρισματικός και ικανός. Δεν υπήρξε ποτέ στενός φίλος του Λάντεν. Αρνήθηκε να δηλώσει την υποταγή του στον Οσάμα και οι σχέσεις τους ψυχράθηκαν επικίνδυνα. Παρόλα αυτά συνέχιζε να βρίσκεται στην οργάνωση και ο λόγος του να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι από τους πλέον αποτελεσματικούς οργανωτές επιθέσεων.
 
ABU MUSAB AL SURI

Ο “στρατηγός”. Ένας από τους στρατηγικούς ηγέτες και διοργανωτές ιερού πολέμου JIHAD. Στη Μέση Ανατολή. Συνελήφθη το 2005 στο Πακιστάν και οδηγήθηκε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην πατρίδα του τη Συρία. Οι διαφωνίες του με τον Μπιν Λάντεν έχουν αφήσει ιστορία. Ο Abu Musab, διαφωνούσε σε πολλά σημεία με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα και προσανατολιζόταν περισσότερο σε μια “παγκόσμια Ιντιφάντα” με συμμετοχή κόσμου, παρά στον τρόπο δράσης της οργάνωσης.
 
ANWAR AL AWLAKI

Οι Αμερικανοί τον χαρακτηρίζουν σαν τον “επόμενο ηγέτη” της οργάνωσης. Ο Λάντεν είναι σίγουρο, ότι θα ήθελε εκείνος να τον διαδεχτεί. Είναι 40 ετών και γεννήθηκε στο Νέο Μεξικό αλλά μεγάλωσε στην Υεμένη. Τα Αγγλικά είναι η γλώσσα του και είναι κορυφαίος σε θέματα ίντερνετ. Ανεβάζει συνέχεια σελίδες στο διαδίκτυο και έχει φανατικούς πιστούς “στρατιώτες” Jihad που τον ακολουθούν παντού. Ο θάνατος του Λάντεν ίσως επισπεύσει τις διαδικασίες αναρρίχησης του στην κορυφή της οργάνωσης. Είναι ζωντανός και καταζητείται.
 
SAIF AL ADEL

Ο “Φυλακισμένος”. Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνο μέλος της οργάνωσης. Αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της Αιγύπτου, θεωρείται μια “αλεπού”. Πανέξυπνος και με μεγάλη εμπειρία στις μάχες. Έδρασε στο Ιράκ και δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους Αμερικάνους, μέχρι που τον συνέλαβαν το 2002. Εικάζεται ότι βρίσκεται σε φυλακές στο Ιράν.
 
Βενιζέλος Λεβεντογιάννης